Een eigen zaak runnen is voor veel mensen een droom. Het is de perfecte manier om geld te verdienen met jouw specialisatie. Maar ondernemen heeft ook zijn schaduwzijden. Zolang het bedrijf floreert, is er niets aan de hand. Maar je kunt tamelijk onverwacht in zwaar weer terechtkomen wanneer er sprake is van een juridisch conflict. Dat kan op allerlei manieren ontstaan. Meestal heb je zelf dan niet voldoende juridische kennis paraat om zo’n zaak adequaat te kunnen afhandelen.
Problemen met het bedrijfspand
Het kan al misgaan bij de bouw van je bedrijfspand. Als je een aannemer de opdracht geeft om een nieuw pand te realiseren, zul je rekening moeten houden met onverwachte complicaties. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als de werkzaamheden uitlopen, waardoor jouw bedrijf niet op tijd de deuren kan openen en dus ook omzet verliest? Het is belangrijk om alle risico’s vooraf goed af te dekken door een duidelijke overeenkomst te sluiten. Bij voorkeur verwijs je in die overeenkomst naar algemene voorwaarden die van toepassing zijn op deze klus. Een advocaat bouwrecht kent alle details van dit juridisch gebied en kan je desgewenst bijstaan. Zo bescherm je jezelf tegen vervelende procedures. Je wilt immers alles zo soepel mogelijk laten verlopen!
Een conflict met een medewerker
Het perfecte personeelslid bestaat niet. Misschien heb je het geluk dat jouw medewerkers echt hart voor de zaak hebben en er nooit iets vervelends voorvalt. Maar wat doe je wanneer je onenigheid krijgt met een personeelslid en een dialoog niet meer leidt tot een goede oplossing? Dan zal mogelijk een gang naar de rechter nog de enig overblijvende optie zijn. In dergelijk gevallen zul je een goede arbeidsrechtadvocaat in de arm moeten nemen om jouw zaak zo goed mogelijk te behartigen. Vergis je niet: de financiële consequenties van een geschil met een medewerker kunnen groot zijn. Het is dus verstandig om je goed te laten informeren!
Klanten en leveranciers
Als ondernemer heb je te maken met klanten en leveranciers, met de bijbehorende geldstromen. Waar gewerkt wordt, kan wel eens wat misgaan. Dan doemt al snel de vraag op wie aansprakelijk is voor eventuele schade. Als jij een ondeugdelijk product geleverd hebt en de klant heeft daardoor schade opgelopen, kan hij jou aansprakelijk stellen. Ook kan het zijn dat jouw leverancier in gebreke blijft, waardoor jij in de problemen komt. Zorg dat je voorbereid bent!