purple petaled flowers

De must haves voor een gezonde tuin

Een weelderige tuin begint bij een gezonde bodem. Voor het creëren van een vruchtbare bodem is de juiste verzorging essentieel. Een goede grond is luchtig, voldoende vochtig en vol voedingsstoffen die de planten laten groeien. Kalk en potgrond spelen een grote rol voor een mooi bloeiende tuin. Hoe dat zit, lichten we in dit artikel toe.

Gebalanceerde pH-waarde met kalk

De pH-waarde van de bodem is essentieel voor een gezonde tuin. Wat een goede pH-waarde is, hangt af van de bloemen en planten die je wilt houden. Maar een te zure grond is altijd slecht voor planten. Kalk neutraliseert de zuren in de grond waardoor de pH-waarde weer stijgt. Kalk kopen bij welkoop.nl zorgt ervoor dat voedingsstoffen zoals calcium en kalium weer opgenomen kunnen worden door de planten. Ook te basische grond is niet gunstig voor de tuin, door slechte voedingsopname kan de plant minder groeien, verkleuren of zelfs doodgaan. Met het regelmatig toevoegen van kalk kun je verzuring van de grond tegengaan. Daarnaast verbetert kalk de kleiachtige structuur van de bodem en verrijkt het juist zanderige bodems. Hierdoor laat de bodem beter water door, wat ook weer gunstiger is voor de beplanting. 

Potgrond als basis

Potgrond bevat een hoop voedingsstoffen voor allerlei bloemen en planten. Het is een speciaal samengestelde mix van divers organisch materiaal. Er zijn ook verschillende soorten potgrond verkrijgbaar, zo is er speciale grond voor de moestuin, orchideeën en het gazon. Het mengsel in de potgrond is daarbij aangepast om optimale groeiomstandigheden te bieden voor die specifieke planten. Potgrond is een goede basis voor een krachtige groei van een breed scala aan planten. Daarnaast zorgt het voor een goede beluchting van de wortels, wat essentieel is voor een gezonde plantengroei. Potgrond voorkomt wateroverlast door dat het water goed doorlaat, maar houdt daarentegen ook genoeg water vast dat de planten kunnen opnemen. Potgrond is verkrijgbaar in kleine en grote zakken, afhankelijk van hoeveel je nodig hebt en hoe rijk jouw tuin is. 

Zaaien doet oogsten

Van nature bevat de grond ook voedingsstoffen, deze ontstaan door een natuurlijk proces waarbij plantenresten worden afgebroken. Wanneer je steeds de dode bladeren en plantenresten uit je tuin haalt om je tuin opgeruimd te houden, dan verstoor je dit natuurlijke proces. Wil je een opgeruimde tuin en toch jouw planten gezond en vitaal houden? Dan is het gebruik van kalk en potgrond in je tuin een echte musthave. Kalk helpt de pH-waarde in balans te houden en potgrond zorgt voor de beste basis van containerplanten. Geef je tuin de zorg die het verdient door regelmatig deze must haves toe te voegen en geniet van een weelderige tuin vol gezonde en bloeiende planten.

Laatste in: Blog