assorted license plates hanging on gray wall

5 Feiten over kentekens die je waarschijnlijk niet wist

Kentekens zijn een alledaags gezicht op de weg, maar wist je dat er veel interessante en onbekende feiten zijn over deze nummerborden? In dit artikel gaan we dieper in op vijf fascinerende aspecten van kentekens die je misschien nog niet kent.

LV (Letland) Kenteken

Kentekens bevatten vaak meer informatie dan je op het eerste gezicht zou denken. Een interessant voorbeeld is het LV kenteken, dat wordt gekenmerkt door de letters “LV”. Deze afkorting staat voor Letland, maar wist je dat de code zelf een interessante betekenis heeft? “LV” staat eigenlijk voor “Latvijas Valsts”, wat “Republiek Letland” betekent in het Lets. Dit is slechts een van de vele manieren waarop landen hun nationale identiteit in hun kentekens verwerken.

Kentekenplaten Hebben Hun Eigen Geschiedenis

Kentekenplaten zijn niet altijd hetzelfde geweest als we ze vandaag kennen. In feite zijn ze door de jaren heen aanzienlijk geëvolueerd. De allereerste kentekenplaten verschenen aan het einde van de 19e eeuw en werden voornamelijk gebruikt in de Verenigde Staten. Ze waren eenvoudige, handgemaakte metalen platen met nummers erop geschilderd. Deze nummers werden vaak door de eigenaars zelf gecreëerd.

Het duurde niet lang voordat kentekenplaten uniformer werden, en het materiaal van keuze verschoof naar aluminium. In sommige landen zijn kentekenplaten nog steeds gemaakt van aluminium, terwijl andere landen zijn overgestapt op reflecterende materialen om de zichtbaarheid in het donker te vergroten.

Emoji Kentekens

In de moderne wereld van vandaag zijn we gewend geraakt aan emoji’s als onderdeel van onze dagelijkse communicatie. Maar wist je dat sommige landen emoji’s hebben opgenomen in hun kentekenplaten? In 2019 introduceerde de Australische staat Queensland kentekenplaten met een emoji-optie. Hierdoor kunnen automobilisten kiezen uit verschillende emoji’s om hun persoonlijkheid uit te drukken op hun kentekenplaat. Dit voegt een leuke en unieke draai toe aan traditionele kentekens.

Kentekenplaten als Kunstwerken

Kentekenplaten worden vaak beschouwd als een vorm van kunst. Sommige mensen nemen de personalisatie van hun kentekenplaten zeer serieus en proberen creatieve en gedenkwaardige combinaties van cijfers en letters te bedenken. In sommige landen kun je zelfs speciale kentekenplaten aanvragen die bij je persoonlijke smaak passen.

Een voorbeeld van kentekenplaatkunst is te vinden in de Amerikaanse staat Arizona. Hier hebben ze speciale kentekenplaten met afbeeldingen van de prachtige landschappen van de staat, waaronder de Grand Canyon en de cactussen van de Sonorawoestijn. Dit geeft automobilisten de kans om hun trots voor hun thuisstaat te uiten en tegelijkertijd een stukje kunst mee te dragen.

Kentekenplaten als Historische Documenten

Kentekenplaten zijn niet alleen handig voor het identificeren van voertuigen, maar ze dienen ook als historische documenten. Door de jaren heen hebben kentekenplaten een schat aan informatie vastgelegd over de evolutie van transport en maatschappijen. Ze kunnen ons vertellen over de technologische vooruitgang in de auto-industrie, veranderende regelgeving en zelfs culturele trends.

Een fascinerend voorbeeld is te vinden in Duitsland, waar kentekenplaten de geschiedenis van het verdeelde land weerspiegelen. Tijdens de Koude Oorlog had Duitsland twee verschillende staten, de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) en de Duitse Democratische Republiek (DDR). Voertuigen in deze twee delen van Duitsland hadden verschillende kentekenplaten die de politieke scheiding van het land weerspiegelden. Na de hereniging van Duitsland in 1990 werden deze verschillen in kentekenplaten geleidelijk geëlimineerd.

Laatste in: Blog