rectangular brown wooden table

Het belang van mentale gezondheid op de werkvloer

Het is voor bedrijven essentieel om proactief te zijn in het creëren van een gezonde en ondersteunende werkomgeving voor hun werknemers. Preventief medisch onderzoek is hierin een belangrijk onderdeel. Het stelt werkgevers in staat om de mentale en fysieke gezondheid van werknemers te meten en verzuim te minimaliseren. 

Vandaag vertelt het bedrijf Vital Solutions meer over de voordelen van preventief medisch onderzoek (PMO) en hoe dit kan bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid en welzijn van personeel.  

Preventieve maatregelen en het belang hiervan

Gezondheid op de werkvloer gaat verder dan alleen de fysieke gezondheid van werknemers. De mentale welzijn is namelijk net zo belangrijk. Op de werkvloer zijn er vele situaties die door iedereen weer anders kunnen worden ervaren. 

Misschien vind jij dat er een fijne sfeer hangt waar jij lekker je werk kan doen, terwijl een collega volledig in de stress zit en hierdoor met tegenzin naar het werk komt. 

Door middel van een preventief medisch onderzoek kunnen werkgevers inzicht krijgen in de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers. 

Met behulp van vragenlijsten en een fysieke test kan er voor ieder bedrijf een passend advies gegeven worden. Door dit advies door te voeren kan de productiviteit en de algehele werkplezier een flinke boost krijgen. 

Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen zoals stress, angst en wellicht serieuze gezondheidsklachten vroeg geïdentificeerd worden. Deze vroegtijdige opsporing is voor werknemers en werkgevers erg belangrijk. 

PMO is zelfs verplicht vanuit de overheid. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om zich bewust te zijn van deze mogelijkheid om de gezondheid van hun medewerkers te meten en te verbeteren. Daarnaast draagt het bij aan het compliance proces, waarover je hier meer kan lezen.

Wat kan je als bedrijf zelf doen om de gezondheid van je werknemers te verbeteren?

Er zijn verschillende dingen die je als werkgever kan doen om ervoor te zorgen dat je werknemers een fijne werkplek hebben waarin ze zich thuis voelen. Hieronder hebben we drie belangrijke en toepasbare ondersteuningen op een rij gezet:

Open communicatie: Het hebben van een open communicatie is van groot belang voor een bedrijf. Dit kan werknemers aanmoedigen om openlijk te praten over hun fysieke en mentale uitdagingen. Hierdoor laat een werkgever zien dat het om zijn werknemers geeft en oprecht het beste voor ze wil. 

Flexibele werkregelingen: Door werknemers opties te bieden als flexibele werktijden kunnen werkgevers hun ruimte bieden om de werk-privé balans op orde te krijgen. Dit kan resulteren in een hogere productiviteit, aangezien een werknemer meer rust en orde heeft als die aan het werk gaat. 

Leiderschapstrainingen: Door leiders te trainen om te herkennen wanneer werknemers steun nodig hebben, kan er vroegtijdig hulp geboden worden. 

Door deze drie ondersteunende factoren te implementeren kan de algehele gezondheid van een bedrijf al een boost krijgen. De eerste stap is namelijk de bewustwording. Zodra werknemers doorkrijgen dat de werkgever om hun gezondheid geeft, zal dit direct een positief effect hebben op de productiviteit en de algehele sfeer en betrokkenheid van werknemers. 

Tot slot

Door te investeren in preventief medisch onderzoek kunnen bedrijven verzuim minimaliseren en productiviteit boosten. De investering van het onderzoek zal zich dubbel en dwars terugbetalen door de verhoogde betrokkenheid en tevredenheid onder de medewerkers. Deze positieve groei in de mindset kan een bedrijf op een betere en snellere koers voor groei zetten.

Laatste in: Blog