//

Waar kun je een tochtstrip voor gebruiken?

Een tochtstrip is een eenvoudig maar effectief middel om de isolatie in je huis te verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van warmteverlies, het blokkeren van geluidsoverlast, het buiten houden van insecten en het creëren van een comfortabele leefomgeving. In dit artikel zullen we bespreken waar je een tochtstrip voor kunt gebruiken, hoe het energie kan besparen en welke soorten tochtstrips er zijn. We zullen ook tips geven voor het installeren, onderhouden en vervangen van tochtstrips, evenals waar je ze kunt kopen.

Tochtstrips, ook bekend als afdichtstrips, zijn flexibele strips die worden gebruikt om openingen en kieren rond deuren, ramen, vloeren en andere gebieden af te dichten. Ze zijn meestal gemaakt van materialen zoals rubber, schuim, borstels of siliconen, en ze zijn ontworpen om een barrière te vormen tegen tocht, geluid, stof, vocht en insecten.

Het belang van het gebruik van tochtstrips

Het gebruik van tochtstrips in je huis heeft verschillende voordelen. Ten eerste kunnen ze helpen bij het verminderen van warmteverlies. Door kieren en openingen af te dichten, voorkom je dat koude lucht je huis binnendringt en warme lucht ontsnapt. Dit kan leiden tot een betere isolatie en lagere energiekosten.

Daarnaast kunnen tochtstrips geluidsoverlast verminderen. Ze vormen een extra barrière tegen geluidstrillingen, waardoor het geluid van buitenaf wordt gedempt en je een rustigere leefomgeving hebt.

Bovendien kunnen tochtstrips helpen bij het buiten houden van insecten, zoals muggen, vliegen en spinnen. Door openingen af te dichten, maak je het moeilijker voor insecten om je huis binnen te dringen, waardoor je een comfortabelere en insectenvrije omgeving creëert.

Hoe tochtstrips energie besparen

Tochtstrips spelen een belangrijke rol bij het besparen van energie in je huis. Ze helpen bij het handhaven van een constante temperatuur binnenshuis door warmteverlies te verminderen. Hierdoor hoeft je verwarmingssysteem minder hard te werken om je huis op de gewenste temperatuur te houden, wat resulteert in lagere energiekosten.

Daarnaast dragen tochtstrips bij aan het verminderen van de behoefte aan airconditioning in de zomer. Door koele lucht binnen te houden en warme lucht buiten te houden, kan je de temperatuur in je huis comfortabel houden zonder te vertrouwen op airconditioning, wat resulteert in energiebesparingen.

Tochtstrips voor het verminderen van geluidsoverlast

Naast het isoleren van warmte, kunnen tochtstrips ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast. Door openingen af te dichten, voorkom je dat geluidstrillingen je huis binnendringen. Dit kan vooral handig zijn als je in een drukke buurt woont, dicht bij een snelweg of naast een lawaaiige omgeving. Het installeren van tochtstrips kan helpen bij het creëren van een rustigere en meer ontspannen leefomgeving.

Tochtstrips om insecten buiten te houden

Een ander voordeel van tochtstrips is hun vermogen om insecten buiten te houden. Kieren en openingen rond deuren en ramen vormen vaak de toegangspoorten voor insecten om je huis binnen te dringen. Door tochtstrips te installeren, sluit je deze toegangspunten af en maak je het moeilijker voor insecten om binnen te komen. Dit is vooral handig tijdens de warmere maanden, wanneer insectenactiviteit vaak toeneemt.

Soorten tochtstrips

Er zijn verschillende soorten tochtstrips beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

Rubberen tochtstrips

Rubberen tochtstrips zijn duurzaam en flexibel. Ze zijn effectief bij het afdichten van openingen en kieren rond deuren en ramen. Rubberen tochtstrips zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en breedtes, zodat je ze kunt aanpassen aan je specifieke behoeften.

Schuimtochtstrips

Schuimtochtstrips zijn gemaakt van zacht, samendrukbaar schuim. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en kunnen worden gebruikt op verschillende oppervlakken, zoals hout, metaal en kunststof. Schuimtochtstrips zijn betaalbaar en effectief bij het afdichten van kieren en openingen.

Borsteltochtstrips

Borsteltochtstrips bestaan uit zachte borstelharen die zijn bevestigd aan een metalen of kunststof strip. Ze worden vaak gebruikt voor schuifdeuren en ramen. Borsteltochtstrips bieden een goede afdichting tegen tocht, stof en insecten, terwijl ze nog steeds soepel glijden.

Deurdrangers met tochtstrips

Deurdrangers met tochtstrips zijn een handige optie voor buitendeuren. Ze hebben een ingebouwd mechanisme dat de deur automatisch sluit en tegelijkertijd tocht en koude lucht buiten houdt. Dit helpt energieverlies te voorkomen en de isolatie van je huis te verbeteren.

Siliconen tochtstrips

Siliconen tochtstrips zijn duurzaam en bestand tegen extreme temperaturen. Ze zijn geschikt voor gebruik in zowel binnen- als buitentoepassingen. Siliconen tochtstrips zijn waterdicht en bieden een goede afdichting tegen tocht, geluid en stof.

Het installeren van tochtstrips

Het installeren van tochtstrips is over het algemeen een eenvoudig doe-het-zelf project. Hier zijn de basisstappen voor het installeren van tochtstrips:

 1. Meet de lengte van de opening of kier waar je de tochtstrip wilt installeren.
 2. Snijd de tochtstrip op maat met behulp van een schaar of een mes.
 3. Verwijder de beschermende laag van de achterkant van de tochtstrip.
 4. Plaats de tochtstrip op de gewenste locatie en druk stevig aan om ervoor te zorgen dat deze goed hecht.
 5. Controleer of de deur of het raam soepel kan sluiten zonder te veel wrijving.

Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en ervoor te zorgen dat het oppervlak waarop je de tochtstrip aanbrengt schoon en droog is voor een optimale hechting.

Waar tochtstrips te kopen

Tochtstrips zijn verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten, doe-het-zelfzaken en online winkels. Je kunt ook advies krijgen van medewerkers in deze winkels om je te helpen bij het kiezen van de juiste tochtstrip voor je specifieke behoeften. Als je op zoek bent naar budget tochtstrips dan raden we aan om eens te kijken bij Action of Blokker.

Tips voor het kiezen van de juiste tochtstrips

Bij het kiezen van tochtstrips is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • De breedte en dikte van de openingen die je wilt afdichten.
 • Het type oppervlak waarop je de tochtstrip wilt aanbrengen.
 • Het gewenste materiaal van de tochtstrip (rubber, schuim, borstel, siliconen, enz.).
 • Het klimaat en de weersomstandigheden in jouw regio.

Het is raadzaam om de juiste afmetingen op te meten voordat je tochtstrips koopt, zodat je zeker weet dat ze goed passen en effectief zijn.

Veelvoorkomende problemen met tochtstrips

Hoewel tochtstrips over het algemeen nuttig zijn, kunnen er soms enkele problemen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 • Slechte hechting: Als de tochtstrip niet goed hecht, zorg er dan voor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je deze aanbrengt. Je kunt ook dubbelzijdige tape gebruiken voor extra hechting.
 • Slijtage en beschadiging: Na verloop van tijd kunnen tochtstrips slijten of beschadigd raken. Controleer regelmatig de staat van je tochtstrips en vervang ze indien nodig.
 • Slechte sluiting van de deur of het raam: Als de deur of het raam niet goed sluit na het installeren van tochtstrips, controleer dan of de tochtstrip niet te dik is of de beweging belemmert. Pas indien nodig de tochtstrip aan of kies een dunner type.

Onderhoud en vervanging van tochtstrips

Om de levensduur en effectiviteit van tochtstrips te behouden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Reinig de tochtstrips regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Controleer ook op tekenen van slijtage en vervang versleten of beschadigde tochtstrips.

Laatste in: Blog