Voor- en nadelen RVU-regeling en nog veel meer! 

Misschien gaat er niet direct een lampje branden als we het hebben voor de RVU-regeling. Toch is deze regeling voor veel mensen wel interessant. Wat deze regeling precies inhoudt en waar je precies op moet letten; we vertellen het jou in deze blog! 

Als we de afkorting gaan ontleden dan zien we dat de RVU-regeling staat voor Regeling Vervroegd Uittreden. Simpel gezegd is deze regeling er voor mensen die eerder willen stoppen met werken. Deze mensen kunnen dus eerder met pensioen gaan dan de officiële pensioenleeftijd. 

Wat is de RVU-regeling

We weten dus nu dat de RVU-regeling staat voor Regeling Vervroegd Uittreden. Maar deze regeling is vooral ontworpen zodat werknemers de mogelijkheid krijgen om eventueel eerder te stoppen met werken. Het is wel goed om te weten dat er bepaalde punten zijn verbonden met deze regeling. Je kunt dus niet morgen bij je baas in de werkkamer staan en zeggen: ik wil graag door middel van de RVU-regeling stoppen met werken. Nee, daar zitten wel regels aan. En daarnaast er zit een bepaalde gedachtengoed achter.

Het is namelijk zo dat de overheid oudere werknemers te kans willen geven om eerder te stoppen met werken. Maar het biedt op deze manier ook de kans voor bijvoorbeeld jongere werknemers en arbeidskrachten. Op deze manier worden er weer banen gecreëerd waardoor er voor meer doorstroom wordt gezorgd. Het is dus niet alleen voor de werknemers interessant, maar ook voor de werkgevers en voor nieuwe mensen op de arbeidsmarkt. 

Wat zijn de voordelen van de RVU-regeling?

Zoals je je dus kunt voorstellen zitten er wel een aantal voordelen aan het eerder stoppen met werken door middel van de RVU-regeling. Er zijn dan ook zeker een aantal punten waardoor mensen dit graag zouden willen. Misschien de grootste reden is dus wel: eerder stoppen met werken. Niet meer 5 dagen in de week naar je werk toe hoeven bijvoorbeeld. Daarnaast wordt natuurlijk je leven ook verlicht wanneer je niet meer druk hoeft te maken om je werk.

Er zijn beroepen die erg arbeidsintensief zijn. Als iemand dat niet meer kan, of er niet meer gelukkig van wordt, dan kan stoppen met werken absoluut een uitkomst bieden. Dat zorgt ervoor dat er minder werkstress is en minder werkstress is weer beter voor de gezondheid en het welzijn van de medewerker. En, wat we net al even zeiden, er komt weer meer ruimte voor jongere generaties waardoor er meer doorstroom is en er werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Wat zijn de nadelen van de RVU-regeling?

Als we zo de voordelen opnoemen dan kan het zijn dat je denkt: iedereen wil dit toch vanaf een bepaalde leeftijd? Maar het is goed om ook even te kijken naar de nadelen van de RVU-regeling. Zo zijn er ook een aantal negatieve punten te benoemen waardoor mensen twijfelen om met gebruik te maken van de RVU-regeling. 

Het grootste nadeel zijn misschien wel de financiële gevolgen. Door eerder te stoppen met werken kan het zijn dat je een gat hebt. Zo kun je bijvoorbeeld nog even moeten wachten op je pensioen. Of je ontvangt in de eerste periode nog minder pensioen. Dit zou kunnen betekenen dat je wel met je huidige baan kunt stoppen, maar toch nog ergens op zoek moet gaan naar een andere job. Er is ook nog een ander financieel gevolg. Het kan namelijk zijn dat je je AOW, de Algemene Ouderdomswet, nog niet krijgt. Of dat ‘ie wordt verlaagd omdat je er meer jaar gebruik van gaat maken. 

Maar ook op social vlak vinden mensen het lastig om over te gaan op de RVU-regeling. Je bent tenslotte veel op je werk en veel van je tijd maak je ook hierdoor. Hierdoor zie je simpelweg minder mensen dan wanneer je dagelijks naar je werk gaat. 

Waar moet je opletten als je nadenkt over de RVU-regeling?

Het biedt dus kansen, maar er zijn ook zeker minder mooie punten aan de RVU-regeling. Daarom is het goed om op een aantal punten te letten wanner je nadenkt over de RVU-regeling. Zo is het goed om je eigen financiële situatie onder de loep te nemen. Kun je het komende periode redden wanneer je minder inkomsten hebt. Bijvoorbeeld omdat je veel geld hebt gespaard? Als je genoeg financiële middelen hebt om de periode te overbruggen dan geeft dat natuurlijk veel meer rust.

Houd ook je eigen pensioenregeling tegen het licht aan. Zo kun je kijken of er bepaalde voorwaarden zijn in jouw pensioenregeling. Het kan zijn dat er regels zijn rondom vervroegd uittreden. Je wil natuurlijk geen boete oplopen of dat je uitkering wordt verlaagd. Goed om even te controleren dus! 

En als derde raden we je ook aan om te kijken naar de levensstijl-verandering en andere sociale aspecten. Wat wil je gaan doen met je extra tijd? Denk bijvoorbeeld aan reizen of wil je meer doen met je hobby’s bijvoorbeeld. Allemaal mooie punten waarmee je je leven zinvol kunt invullen. Maar het is ook goed om je voor te stellen dat niet meer hoeven werken een groot invloed heeft op je dagelijkse routine. En wat betreft je collega’s. Ga je het missen als je niet meer dagelijks onder de mensen hoeft te komen? 

Wanneer kom je in aanmerking voor de RVU-regeling?

Je kan je ook zo vast voorstellen dat de RVU-regeling niet voor iedereen is weggelegd. Er zijn een aantal punten waarop je moet scoren om in aanmerking te komen voor een RVU-regeling. Denk aan leeftijd. Als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Dit is afhankelijk van de wetgeving op dat moment. Maar je kunt ook kijken naar het aantal dienstjaren dat je hebt opgebouwd. Ook dit is weer afhankelijk van het werkgebied waarin jij werkt. 

Als laatste kan het ook zijn dat er sector- of bedrijfsspecifieke regelingen zijn getroffen waardoor jij in aanmerking komt voor de RVU-regeling. Denk bijvoorbeeld aan het vrijmaken van banen in een bepaalde sector. Je kunt het eens navragen bij jouw HR-afdeling wanneer je meer wilt weten over de RVU-regeling in jouw specifieke situatie. 

Laatste in: Blog