//

Pieter Zwart: Vermogen, Carriere en meer over de CEO van Coolblue

Wil je meer weten over het vermogen van Coolblue-CEO Pieter Zwart? In dit artikel vertellen wij alles over het vermogen van Pieter Zwart, maar ook wat hem beweegt als rasondernemer. 

Misschien hoor je de naam Pieter Zwart weleens voorbijkomen. Maar we hebben het in dit artikel niet over de columnist en hoofdredacteur van de Voetbal International. We hebben het over de miljardair Pieter Zwart. De oprichter van Coolblue stampte in maar liefst 18 jaar een miljarden business uit de grond. Een bedrijf dat iedereen in Nederland kent en waar ook vele mensen wel een product van thuis hebben staan. Deze witgoed en elektronicagigant heeft een eigen verhaal. Wij vertellen je meer over zijn vermogen, woning, over Coolblue en over zijn selfmade mentaliteit. 

Vermogen van Pieter Zwart 

Multimiljonair, zo mag je Pieter Zwart wel noemen. Het geschatte vermogen van Pieter Zwart ligt in 2023 op zo’n 1,6 miljard euro. Hij heeft zijn volledige vermogen verdient met Coolblue dat hij in 1999 oprichtee samen met twee studiegenoten. In 2016 gaf hij deze twee vrienden van de studie uit en sinds die tijd is hij de grote baas van het miljarden bedrijf. 

Pieter Zwart staat op plek 26 in de quote 500. Natuurlijk zijn er nog een aantal grote magnaten en ondernemers die boven hem staan. Maar Pieter Zwart stijgt snel. Zo stond hij in 2021 nog op plek 62. In een jaar tijd heeft hij een groei van 236% gemaakt. Het is dus niet gek als over een jaar Pieter Zwart binnenstroomt in de top 10. 

Woning van Pieter Zwart 

In Rotterdam is het bekendste stekje wel de: Montevideo-toren. Dit is een woonflat aan de maas met een aantal prachtige appartementen. Het penthouse was tot in 2022 nog toebedeeld aan Pieter Zwart. Zo stond dit appartement voor 1,8 miljoen te koop. Het penthouse en de gehele indeling is ontworpen door Marcel Wolterinck en Eric Kuster, dit zijn twee topontwerpers in Nederland. Je hebt uitzicht over de hele stad doordat je op de 29ste verdieping zit. Daarnaast heb je een 260 m2 aan woonoppervlak. 

Zonder hypotheek kocht hij in 2012 dit appartement al voor 1,2 miljoen. In 2016 wilde hij zijn appartement uitbreiden. Dit deed Pieter Zwart door de twee appartementen eronder ook aan te schaffen en er een mega-appartement van te maken. Inmiddels heeft hij zijn geliefde appartement dus verkocht. Waar hij inmiddels is neergestreken is nog een beetje de vraag. 

Wie is Pieter Zwart? 

In 1977 werd Pieter Zwart geboren in een normaal arbeidersgezin in Zoetermeer. Voor zijn studie bedrijfskunde ging hij richting Rotterdam. Hier werd dan ook op 22-jarige leeftijd het idee voor Coolblue bedacht. Samen met Bart Kuipers en Paul de Jong. Zij deelden dezelfde interesse en waren wekelijks te vinden in café de Dijk in Rotterdam. Mp3-spelers waren in deze tijd helemaal hot en daarom besloten de heren om deze online te gaan verkopen via een webshop. 

Omdat het opstarten van een goede webshop veel tijd en energie zou gaan nemen besloten de heren en tussenjaar te nemen. Uiteindelijk zijn ze nooit meer teruggekeerd naar de universiteit. Ze starten in een paar jaar tijd 300 verschillende webshops. Maar komen erachter dat ze alles onder één dak willen, en vormen daarmee Coolblue. Klantenservice is hun ijkpunt en dat is dan ook het belangrijkste en gaat het meeste geld naartoe. Dit betaald zich dubbel en dwars uit. 

Pieter Zwart begon met niets

Selfmade zo noemen ze het ook wel wanneer je met niets begint en toch een grote onderneming weet te starten. Er zijn namelijk ook velen die toch nog een beetje investeringsgeld van papa of mama hebben gekregen. Wanneer je met niets bent begonnen ken je het klappen van de zweep. Zo groeide ook Pieter Zwart uit tot miljonair met enkel zijn eigen vermogen. 

Hij vertelt zelf in een interview dat een aantal facetten belangrijk zijn wanneer je wil groeien. Maar het zit hem vooral in geloof en discipline. Zo drinkt Pieter weinig tot niets, rookt hij niet, sport hij iedere dag en gaat hij maar af en toe uit eten. Hij probeert voor zo ver dat lukt ‘’normaal’’ te blijven en nuchter te denken. Zo blijft een rasondernemer volgens hem groeien. 

Leuk om te weten over Pieter Zwart 

Pieter Zwart is niet alleen de CEO van Coolblue, hij is ook de oprichter en nog steeds heeft hij maar liefst 51% in handen. Dit betekent dat hij tot de dag van vandaag gewoon de lakens uitdeelt. 

In 2021 behaalde Coolblue een omzet van 2,3 miljard euro. De winst dat jaar bedroef 91 miljoen. De cijfers van 2022 zijn helaas nog niet bekend. 

https://www.instagram.com/p/Cj97fKBMGce
Coolblue op Instagram

Wist je dat alles is begonnen met de verkoop van MP3-spelers. Er zat veel groei in en al snel besloten hij en zijn studiegenoten om de online webshop uit te breiden. Met een behoorlijk resultaat. 

Pieter Zwart is een verhalenverteller 

In een gelezen interview vinden wij Pieter Zwart die vooral graag verhalen verteld. De verhalen kunnen overal over gaan, maar moeten vooral groot zijn. Zo houdt hij ervan om mensen te intrigeren. Graag gaat hij dan ook naar toneelstukken wanneer publiek in extase wordt gebracht door een bijzonder verhaal. Hij probeert soms ook mensen te intrigeren door zijn eigen verhalen. In dit interview vertelt hij over de maanlanding en de eerste stap op de maan. Hij vond die zo intrigerend en wilde erg graag de schoen kopen die paste bij deze eerste stap. Maar de schoen hoort bij een pak en is niet te koop. Dus kocht hij een blueprint en liet hiervan een schoen maken. De moonboot staat bij hem in huis. 

Ook kocht hij een T-rex, puur voor het verhaal. Het verhaal dat die beesten echt hebben bestaan is een bizar verhaal. 

Van bierviltje naar miljarden bedrijf 

Voor jou als lezer en ook voor mij als schrijver van dit artikel is het een: ‘’ver van onze bedshow’’. Maar het grappige is, Het idee van Pieter Zwart en zijn studiegenoten is ooit begonnen vanaf een bierviltje in Café de Dijk in Rotterdam. Daarmee willen wij zeggen: ‘niets is onmogelijk’. Ben jij een ondernemer en wil jij groeien? Kijk dan goed naar hoe Pieter Zwart het heeft gedaan en de tips die hij geeft. Wees ondernemend en uniek, en stel vragen!

Laatste in: Blog