Het salaris als Human Resource Manager

Het gemiddelde salaris van een HR Manager, een Human Resource Manager, ligt op ongeveer €60.000 bruto per jaar, op basis van een 40-urige werkweek. Wat de taken zijn van een HR Manager, welke opleiding je moet volgen en hoe het salaris wordt bepaald, vertellen we aan je in deze blog.

Als je een carrière in Human Resource Management (HRM) overweegt na te streven, is het natuurlijk fijn door welke factoren het salarisniveau wordt beïnvloed.

Salaris

Het salaris van een Human Resource Manager varieert dus afhankelijk van verschillende factoren. Een van de factoren is de grootte van de organisatie waarin ze werken. In grote organisaties is de verantwoordelijkheid van de HR-manager over het algemeen groter dan in kleinere organisaties, en daarom is het salaris meestal hoger.

Een andere factor die van invloed kan zijn op het salaris is de sector waarin ze werken. HR-managers in sectoren zoals de financiële dienstverlening, de gezondheidszorg en de overheid verdienen doorgaans meer dan HR-managers in de detailhandel.

De mate van ervaring die de HR-manager heeft, heeft vanzelfsprekend een rol bij het bepalen van het salaris. HR-managers met meer ervaring en senioriteit verdienen meer dan hun minder ervaren collega’s. Bovendien is het zo dat een senior bij een sollicitatie kan aangeven van wat voor salaris hij komt en dat het naar wens hoger is bij het nieuwe bedrijf. Een manager zonder ervaring heeft niks op terug te vallen, behalve het minimumloon in de sector.

HR-managers die in vaste dienst zijn, hebben vaak een hoger salaris dan HR-managers die op een tijdelijke contractbasis werken. Met een vaste baan kan je bovendien meer eisen van je werkgever. Denk hierbij aan secundaire arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen, reiskostenvergoeding of de pensioenregeling.

Hoe word je een HR Manager?

Om een ​​Human Resource Manager te worden, zijn er verschillende routes die je kunt volgen. Een veelvoorkomende route is het volgen van een ​​bachelor opleiding in Human Resource Management aan een hogeschool of universiteit.

Veel bedrijven geven de voorkeur aan HR-managers met een relevante opleiding op zak. De opleiding biedt studenten een solide basis in de kerngebieden van HRM, waaronder werving en selectie, arbeidsrecht, performance management en beloning.

Er bestaat een opleiding die niet beter aansluit bij de functie dan deze. We hebben het over de hbo-opleiding Human Resource Management, te volgen op verschillende hogescholen door het land heen. Je zou ook via een hbo- of wo- opleiding richting toegepaste psychologie de functie kunnen bekleden. Mocht je alleen een mbo-diploma in dergelijk vakgebied op zak hebben, dan is het meest waarschijnlijk dat je eerst in een assistent functie zal komen.

Maar natuurlijk leiden er meerdere wegen naar Rome. Naast het volgen van een opleiding, kan je je in het veld ontwikkelen, door middel van werkervaring en certificeringen. Gelukkig is het tegenwoordig zo dat veel werkgevers aanbieden om je tijdens het werk op te leiden. Een soort leer-werktraject dus. Een groot voordeel is dat je niet terug de schoolbanken in hoeft te gaan. Dit geldt waarschijnlijk alleen als je al geschoold bent.

Takenpakket van een HR-manager

Het takenpakket van een HR-manager kan variëren afhankelijk van de organisatie waarin ze werken, maar er zijn enkele taken die vaak voorkomen in de functie. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.

  • Het ontwikkelen en implementeren van beleid en procedures op het gebied van personeelsbeheer. Dit omvat zaken als training en ontwikkeling, performance management en beloning.
  • Je bent verantwoordelijk voor het adviseren en ondersteunen van het seniors en leidinggevenden over zaken als arbeidsrecht, arbeidsverhoudingen en werknemersbetrokkenheid. Die groep is een belangrijke brug tussen werknemers en management. Door een goede samenwerking, draait de organisatie soepel.
  • Het beheer van de administratie, dat bestaat uit werknemersgegevens, het opstellen van arbeidsovereenkomsten en het afhandelen van personeelsgerelateerde klachten. Dit alles met oog op de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsrecht en het houden aan ethische normen. Vaak helpen assistenten je hierbij.
  • Verder zal je bezig zijn met het vergroten van en zorgen voor de betrokkenheid van werknemers en een positieve werkcultuur. Je werkt nauw samen met leidinggevenden om te begrijpen wat er nodig is om de tevredenheid en prestaties van werknemers te verbeteren. Tegenwoordig wordt er steeds meer ingezet op het creëren van een positieve en inclusieve werkomgeving, denk bijvoorbeeld aan de LHBTIQ+ groep.

Ondersteuning

Maar als HR Manager doe je niet alles zelf. Je hebt vaak een heel team om je heen, dat je aanstuurt om werk uit handen te geven. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • HR Generalist: verantwoordelijk voor verschillende HR-taken en -processen. Een multitasker met talloze taken.
  • HR Assistent: ondersteunt het HR-team en zorgt voor de administratieve afhandeling van processen.
  • HR Adviseur: adviseert het management over HR-kwesties en implementeert strategieën om de doelstellingen van de organisatie te bereiken.

Als manager ben je verantwoordelijk voor de algehele strategie en het leiden van het HR-team in een organisatie.

Al overtuigd?

Misschien ben jij al overtuigd om te streven naar een functie als HR Manager, na het lezen van deze blog. Je zal tenslotte genoeg verdienen en bent bovendien veel bezig met het verbeteren van het welzijn van werknemers.

Maar houd in gedachten: je zal niet gelijk aan de top van de salarisschaal zitten. Het salaris van een HR-manager wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte van de organisatie, de sector waarin ze werken, hun mate van ervaring en het type dienstverband.

Het is daarnaast van belang om te onthouden dat het salaris niet het enige aspect is dat telt in een carrière. Als HR-manager moet je kunnen genieten van het werken met mensen. Er worden sterke communicatie- en probleemoplossende vaardigheden van je gevraagd. Bovendien zal je gedreven moeten zijn om een ​​positieve impact te hebben op de werkomgeving en de werknemers.

Dus als je dan geïnteresseerd bent in een carrière in HRM, overweeg dan om met professionals in het veld te praten, netwerkevenementen bij te wonen en stages te volgen om waardevolle werkervaring op te doen. Een carrière in HRM is een uitdagende en lonende keuze voor mensen die graag werken met mensen. Je maakt echt het verschil voor individuen.

Laatste in: Blog