De leukste podcasts op Spotify per genre

Een trend van alweer de afgelopen jaren is het luisteren van podcasts. Steeds meer (bekende) mensen startten er ééntje. Hoewel de meeste mensen moeten denken de verschillende platforms waarop de podcasts gestreamd worden, ligt de geschiedenis ervan wat dieper. Lees gauw verder om alles over podcasts te weten te komen.

Oorsprong podcast

Het genuanceerde beeld dat menig Nederlander van een podcast heeft, is waarschijnlijk niet van de oorspronkelijke podcast.

Eigenlijk is het woord ‘podcast’ een verbastering van het woord iPod en Broadcast. Apple introduceerde voor het eerst het woord podcast, in de vorm van een app genaamd Podcasts.

Een podcast is niets meer dan een audiobestand dat wordt gepubliceerd, waarna het terug te luisteren is op een voor jouw geschikt moment. Een radioprogramma dat is opgenomen en je later zelf kan afspelen, is al een vorm van een podcast.

Vandaag de dag denken we bij een podcast aan een favoriete true crime serie, waarvan elke dag een nieuwe aflevering online komt. Je zou een podcast kunnen zien als een soort luisterboek. Het boek is dan geen boek, maar een gesprek tussen personen of een leerzame uiteenzetting over een bepaald onderwerp.

Streamen

Er zijn verschillende platforms waarop luisteraars hun favoriete podcast kunnen streamen. Dit zijn:

  • Apple Podcasts: de app van Apple. Natuurlijk niet te missen uit de lijst. Want hoewel lang niet iedereen gebruik maakt van deze app, staat hij wel als standaard geïnstalleerd op de nieuwste iPhone.
  • Google Podcasts: waar gebruikers van IOS een app krijgen aangeboden, moeten Android-gebruikers dit natuurlijk ook hebben. De app is echter niet heel populair. Google was relatief laat met het uitbrengen van deze app. De gebruiksvriendelijkheid is dan ook niet optimaal.
  • Spotify: ‘By far’ een van de meest bekende apps onder podcast-luisteraars. Op de streamingdienst worden ook ontzettend veel nummers per dag beluisterd. Dankzij haar populariteit zijn veel van de nieuwste podcast hier te beluisteren.

Het fijne aan al deze apps is dat ze in principe gratis zijn. Wel vraagt bijvoorbeeld Spotify geld voor een premium abonnement, waarbij je onbeperkt kan streamen. Bovendien heb je daarbij geen reclame’s. Je betaalt wat, maar krijgt er ook zeker wat voor terug.

Een betaalde app om podcasts op te luisteren is Podimo. Je vindt hier meer exclusieve podcasts. Bijvoorbeeld extra toevoegingen aan podcasts die hun primaire afleveringen op Spotify publiceren.

Favoriete podcasts per genre

We hebben even onderzoek gedaan, maar hier volgt straks een lijst van de meest populaire en leukste podcasts van het moment. Sommige zijn Nederlands, maar een aantal ook met Engelse sprekers. Omdat wij de moeilijkste niet zijn, hebben we ze ook voor je gesorteerd per genre. Hoe fijn is dat!

True crime

Crime Junkie
In deze Amerikaanse podcast worden door twee vrouwen de meest gruwelijke crimes besproken. Ze noemen niet alleen feitelijke informatie op, ook brengen ze hun eigen gedachtes in. Een interessante, maar soms ook gruwelijke podcast.

Moordzaken
Nog relatief nieuw in het vak, maar zeker niet minder in kwaliteit is de moordcast, uhh, podcast Moordzaken. YouTuber Dionne Slagter duikt samen met haar broer in de meest gruwelijke moorden.

Liefde

Seks, relaties en liefdes!
In deze podcast praat psycholoog drs. Nynke Nijman met verschillende personen over de bovenstaande onderwerpen.

Datevermaak
Alles weten over dates en de bijbehorende dilemma’s? Deze podcast legt het aan je uit. Zo ga jij voorbereid op stap, wanneer je voor het eerst in lange tijd weer gaat daten.

Reality

Geuze & Gorgels
Eén van de meest populaire podcasts van het moment, waarin Monica Geuze en Kaj Gorgels first world problems van luisteraars bespreken. Met veel (grove) humor en leuke inzichten komen zij elke aflevering met een advies.

BROERS
Houd je van mannenpraat? Dan zit je hier aan het goede adres. Zonder gène vertellen ze over hun losbandige leventjes en alles wat daarbij horen. Ze zijn overigens Sam & Rijk Hofman, de broers van de bekende Tim Hofman.

Echt Gebeurd
Een fantastisch concept waarbij vreemde mensen hun verhaal vertellen aan een publiek, binnen een bepaald thema. Het zijn opnames van ‘Echt Gebeurd middagen’, waar mensen van alle afkomsten vertellen over hun beleving van het thema, dat die middag wordt besproken.

XY en XX

MANMANMAN
Drie mannen gaan in op hun eigen mannelijkheid, maar onderzoeken ook wat mannelijkheid dan ook inhoudt. Met een eerlijke blik op hun eigen ongemakken, bespreken ze elke aflevering een aspect van de mannelijkheid. Want waarom kunnen mannen zich zo ontzettend aastellen bij de minste ziektes? Ligt de pijngrens van vrouwen dan echt zoveel hoger?

Damn Honey
Meer een feministische blik? Geen probleem. Damn Honey biedt een feministische kijk op het leven. Met een aantal vaste rubrieken krijg je elke keer mee op welke manier feminisme in het nieuws naar voren komt. Op zowel positieve als negatieve tonen.

Lekker informatief

De Universiteit van Nederland
In kleine, bijna minicollega’s, wordt in een klein tijdsbestek ingegaan op verschillende onderwerpen. Het leuke hiervan is, is dat het niet alleen amuserend is, maar ook informatief.

Gezond Verstand
Ben je opzoek naar de manier hoe de wereld in elkaar steekt? Zet dan deze podcast op. We zouden zeggen: loop er ook gelijk een rondje bij, zo zet je letterlijk de eerste stappen naar een gezonder leven.

Genoeg om uit te kiezen dus! We hebben nu maar een kleine greep genomen uit al die verschillende podcasts die al bestaan. In sommige apps kan je ook op genre kiezen. Handig, want de keuze is reuze.

Een goed gevoel

Het luisteren van een podcast geeft menigeen een fijn gevoel. Het is vaak een momentje van me-time, of een heerlijke toevoeging tijdens een ietwat saaie activiteit als koken.

Veel podcasts komt er een persoonlijke touch aan te pas en dat maakt het aantrekkelijk om te luisteren. Je leert iets over een ander, maar je hebt verder niets met die persoon te maken.

Kortom, pak je telefoon of ander device erbij en ga opzoek naar je favoriete podcast. Het kost je waarschijnlijk niks extra’s, maar levert je ontzettend veel op.

Laatste in: Blog