Carrière als programmeur – deze professionele mogelijkheden zijn beschikbaar

Ondertussen is de situatie zo dat vooral programmeurs en softwareontwikkelaars tot de meest gevraagde beroepen behoren. Een van de redenen hiervoor is dat veel alledaagse dingen tegenwoordig digitaal worden gedaan. Bovendien werkt bijna niets in het beroepsleven zonder digitale processen. 

Iedereen die bijvoorbeeld iets online koopt of een legaal casino Nederland bezoekt, heeft veel baat bij de vaardigheden van programmeurs. Zonder hen zouden de goed functionerende winkels en spannende gokkasten niet bestaan. Hier laten we je zien hoe je aan de slag kunt in deze lucratieve baan!

Programmeurs zijn hard nodig

In veel beroepen moet je relatief lang zoeken voordat je de juiste baan of het juiste aanbod vindt. De situatie is echter anders als je geïnteresseerd bent in een baan als programmeur. Of je vindt een goede baan in loondienst, of je wordt zelfstandige, omdat dit beroep de perfecte basis biedt voor een stabiele bestaanssituatie. 

Elk jaar tonen nieuwe studies en onderzoeken aan dat er extreem veel vraag is naar programmeurs en IT-specialisten. Uit een Bitkom-studie uit 2020 bleek zelfs dat er op dat moment 86.000 onvervulde vacatures waren door een gebrek aan geschoolde werknemers. Je zou dus gemakkelijk een van deze vacatures kunnen invullen en ook nog eens een goed betaalde baan kunnen krijgen.

Hoe word ik programmeur?

In de carrière van programmeur zijn er een aantal verschillende opties om te beginnen. Een universitair diploma is de klassieke manier om programmeur te worden. Tegenwoordig is er niet alleen de algemene, academische studie van computerwetenschappen, maar worden er ook al gespecialiseerde, praktijkgerichte cursussen aangeboden. 

Deze omvatten bijvoorbeeld Codering en Software Engineering, Computer Science and Communications Engineering, Automotive of Bioinformatica en nog veel meer.

Verdere opleiding is ook een goede optie

In principe is het niet absoluut noodzakelijk om een beroepsopleiding in informatietechnologie (IT) te hebben gevolgd om programmeur te worden. Er zijn veel zeer succesvolle carrièreswitchers op dit gebied. Velen hebben zichzelf leren programmeren of hebben dit gedaan via afstandsonderwijs. Daarnaast worden er bijscholingscursussen aangeboden om programmeur te worden. 

Carrièrewisselaars zijn ook mogelijk

Als carrièrewisselaar heb je zeer goede mogelijkheden, vooral in het beroep van programmeur, en er zijn goede alternatieven voor de klassieke opleiding tot computerwetenschapper. Een universitair diploma wordt al lang niet meer verwacht door bedrijven. In veel gevallen volstaat een elder gevolgde opleiding tot programmeur. Het voordeel van zo’n bijscholing is dat ze flexibel in het beroepsleven kan worden geïntegreerd. 

Een ander voordeel is dat het minder tijd kost dan een opleiding of een volledige omscholing. Bovendien kunnen dergelijke opleidingen volledig digitaal vanuit huis worden gevolgd. Verschillende aanbieders bieden overeenkomstige cursussen of online cursussen aan.

Hoe specialiseer je je als programmeur

Met een specialisatie heb je interessantere vooruitzichten op een baan als programmeur. Dit geldt vooral als je je specialiseert in een toekomstig vakgebied met veel groeipotentieel, zoals webontwikkeling met PHP en HTML5 of app-programmering. Dit functieprofiel biedt veel verschillende opties. Van een programmeur in vaste dienst tot een freelancer bij een groot IT-bedrijf, bij een middelgroot productiebedrijf of, indien gewenst, ook bij de overheid. 

Dit geldt vooral voor al diegenen die naast hun kennis al bereid zijn om zich te specialiseren. De programmeur en zijn taken. Het werk als programmeur beslaat een zeer groot gebied. Beginnend met databases, naar softwaresystemen, verder naar apps en games, tot het maken van de hele website. 

Alles wat we elke dag op de pc gebruiken, of de apps die we gebruiken, evenals de toepassingen van het mobiele apparaat, wordt altijd ontwikkeld door programmeurs. De functiebeschrijvingen van de programmeur en de softwareontwikkelaar lijken enerzijds erg op elkaar en anderzijds zijn beide geen beschermde functiebenamingen. De verantwoordelijkheidsgebieden in beide beroepen zijn veranderlijk. 

De beste manier om onderscheid te maken tussen de twee is dat de programmeur zich voornamelijk richt op het programmeren van code, terwijl de softwareontwikkelaar andere verantwoordelijkheden heeft. Hij of zij controleert bijvoorbeeld het hele ontwikkelingsproces. Dit begint met het vastleggen van de eisen van de klant en gaat verder met de planning en ontwikkeling tot aan de release. 

Als er nieuwe programma’s nodig zijn, is er vraag naar de programmeur. Hij ontwikkelt bestaande software verder en zorgt ervoor dat IT-systemen foutloos werken. De programmeur heeft ook de taak om fouten in de programmacode op te sporen en te verwijderen.

Kwalificaties die een programmeur nodig heeft

Het maakt niet uit hoe iemand programmeur is geworden, ze hebben allemaal één ding gemeen: ze delen allemaal een passie voor techniek, technologie en codes. Dit is ook de belangrijkste voorwaarde als je besluit programmeur te worden. 

Er zijn verschillende soorten programmeertalen, die de belangrijkste werkinstrumenten zijn voor programmeurs. Afhankelijk van het vakgebied dat je kiest, worden verschillende vaardigheden verwacht. In de regel zijn de programmeertalen Java en C++, of Python of C# belangrijke basisvereisten voor de meeste bedrijven. Tegenwoordig wordt er echter ook vaak speciale kennis gevraagd, bijvoorbeeld op het gebied van programmeren voor e-commerce.

Aangezien de hele IT-wereld in het Engels werkt en alle programmeeropdrachten in het Engels worden geformuleerd, is overeenkomstige kennis van het Engels een belangrijke basisvereiste. Bovendien is de belangrijke technische literatuur ook in het Engels. Bovendien werken veel bedrijven op internationaal niveau. Voor een programmeur is de juiste taalvaardigheid dus absoluut essentieel.

De verdiensten van een programmeur

Natuurlijk is het salaris ook een belangrijke factor. Net als in alle andere vakgebieden zijn hier verschillende factoren van doorslaggevend belang. Hoe hoger de professionele graad, hoe hoger het geld natuurlijk. Voor een beter overzicht: afgestudeerden met een master verdienen meestal beter dan afgestudeerden met een bachelor. 

Wie zijn programmeervaardigheden kan bewijzen met officiële certificaten, verdient op zijn beurt meer dan een doe-het-zelver. De grootte van het bedrijf en iemands werkervaring zijn ook factoren die het salaris beïnvloeden. 

De industrie speelt ook een belangrijke rol, want farmaceutica en chemie, banken, financiële dienstverleners en managementadviesbureaus betalen hogere salarissen dan de reclame-industrie, hotels en toerisme. 

Geschat salarisbereik 

Volgens StepStone ligt het salarisbereik tussen 43.100 euro en 60.800 euro bruto per jaar. Dit resulteert in een gemiddeld salaris van 50.500 euro voor programmeurs.

Laatste in: Blog