/

Beste 3D pen (Beoordeeld in 2023)

Best beoordeelde 3D pen – onze nummer 1 van 2023

De 3D Pen XXL set is er voor alle creatievelingen onder ons die graag bekend willen worden in de wereld van 3D tekenen. Het is van prima kwaliteit, veilig te gebruiken en, het allermooiste, wordt geleverd met talloze kleuren filamenten. De komende tijd zit jij wel goed, mocht je besluiten deze beste 3D pen aan te schaffen.

Introductie

Een manuele manier van 3D-printen, is het gebruikmaken van een 3D pen. Althans, je zal er niet dezelfde dingen mee kunnen creëren, maar het is zeker een manier om iets van 2D naar 3D te veranderen. Bij elke tekening ga je aan de slag door filamenten te smelten. Filamenten zou je kunnen zien als de vulling van de pen. Deze bouw je daarna in lagen op, waarna je een 3D tekening vormt. Het is een leuke aangelegenheid, waar je zeker wat geduld voor moet hebben.

In dit artikel vind je allereerst een aantal kooptips, om te ontdekken waar je nu eigenlijk echt op moet letten bij de aanschaf van een 3D pen. Daarna volgen de beste vijf 3D pennen van het moment. Lees alle beschrijvingen aandachtig door, om zo te ontdekken welke het beste aan je verwachtingen voldoet. Tot slot volgt nog een aantal veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden.

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede 3D pen

De volgende kooptips zijn je beste vriend in de zoektocht naar de ultieme 3D pen, die voldoet aan al jouw verwachtingen en wensen.

 1. Filament
  Een filament is de vulling die je in de pen doet. In principe ga je hier dan ook mee tekenen. Er zijn twee populaire/ veelgebruikte filamenten: PLA en ABS. PLA is de variant voor beginners. Bij verbranding komen geen schadelijke stoffen vrij en geeft een glanzend en glad resultaat. ABS is een wat heftigere variant. Je zal de ruimte goed moeten luchten, maar heb je eenmaal iets gemaakt, dan zal je merken dat de kwaliteit daarvan wel een stuk beter is. Je kan sneller werken en het blijft lang goed.
 2. Temperatuur
  Kijk goed op welke manier de pen in temperatuur is in te stellen en of deze het type filament wel tot de gewenste temperatuur kan opwarmen. Over het algemeen vereist het ABS filament een hogere temperatuur. Maar, in geval van een pen die beide filamenten ondersteund, zal je dit gemakkelijk kunnen instellen.
 3. Nozzle
  De nozzle, ook wel het mondstuk genoemd, bepaald onder andere de dikte van het filament. In sommige gevallen worden er meerdere nozzles aangeleverd, zodat je kan variëren in dikte in een kunstwerk of tussen kunstwerken. Weet dat deze wel erg heet kan worden en dat je deze dus niet zo maar vastpakt.
 4. Extra accessoires
  Accessoires als tekenboeken, maar ook zeker de hoeveelheid aan en de kleuren van het filament, zijn handige toevoegingen die het pakket net wat leuker maken. Ook een opbergbox is aan te raden, omdat op deze manier alles bij elkaar wordt gehouden en niet de keukentafel ineens verandert naar een walhalla van filamenten.
 5. Veiligheidscertificaten
  Veiligheid geldt natuurlijk boven alles. Hoe fijn is het idee dan dat je van allerlei certificaten krijgt te zien, waarbij geldt dat de veiligheid is gewaarborgd. Met name wanneer kinderen werken met het apparaat, is het fijn dat er niet ineens gevaar op kan treden.

5 Beste Producten

#1 3D Pen XXL set – Inclusief 117 Meter Filament in 36 kleuren

Prijs: €34,50

+ ontzettend veel kleuren filamenten meegeleverd
+ filamenten van PLA
+ geschikt voor beginners
– snoer aan de pen is wat kort

Beter dan dit, wordt het niet. Deze starterskit bevat zo ontzettend veel verschillende kleuren, dat je je het bijna niet kan voorstellen. In totaal vind je maar liefst 117 meter aan filament (PLA), verdeeld over in ieder geval 35 kleuren. Het maakt dat je je creativiteit ontzettend goed de vrije loop kan laten gaan. Overigens hoef je je ook geen zorgen te maken als je geen inspiratie hebt, want er wordt ook een inspiratieboek meegeleverd. Hierin staan 40 pagina’s met verschillende sjablonen, zodat je vanzelf op weg wordt geholpen.

Je las het al even, maar in dit geval gaat het om filamenten van PLA. Het brandpunt hiervan ligt op 170 graden Celcius. Hoe je dat nu kan bijhouden? Nou, op het display op de pen, staat de hoogte van de temperatuur aangegeven. Zo kan je op exact het juiste moment gaan ’tekenen’ en creëer je de mooiste creaties. Weet dat het dus absoluut niet de bedoeling is dat je het filament gaat aanraken, mocht het net uit de pen komen. Uiteindelijk, wanneer het is afgekoeld, kan dat natuurlijk wel. We raden je aan altijd een volwassene in de ruimte te hebben, wanneer de pen door kinderen wordt gebruikt. Merk je dat het filament bij jezelf of het kind te snel uit de pen komt, dan pas je met één vinger de snelheidsregelaar aan.

De 3D Pen XXL set – Inclusief 117 Meter Filament in 36 kleuren is van degelijk kwaliteit en is ook zeker goed betaalbaar. Mocht de bijgeleverde handleiding nog wat vraagtekens opleveren, zoek dan bijvoorbeeld voorbeeldfilmpjes op YouTube op. Al velen gingen je voor en zijn razend enthousiast over de 3D pen. Wel is het zo dat het aantal kleuren voor sommigen wat overweldigend is. Anderzijds is het snoer van de pen niet heel erg lang. Het maakt dat je bijna moet werken met verlengsnoeren om ervoor te zorgen dat de ‘kunstenaar’ veilig aan de slag kan.

#2 Fits4Kids 3D Pen Starterspakket XXL – 120m Filament

Prijs: €44,95

+ voldoet aan veel veiligheidseisen
+ verkrijgbaar in meerdere kleuren
– 20 m variant wat aan de prijzige kant

Iets duurder dan zijn voorganger, maar zeker nog betaalbaar is het Fits4Kids 3D Pen Starterspakket XXL – 120m Filament. In dit geval gaat het om een roze pen en deze variant is ook in het blauw, zwart en army green beschikbaar. Het gaat bovendien om een xxl pakket, dat niet nodig is, maar wel handig. Je krijgt in dit geval maar liefst 120 meter filament, waar de andere variant slechts goed is voor 20 meter. Het maakt de 3D pen, of eigenlijk het hele pakket, erg gevarieerd en passend voor meerdere personen. Wel is de prijs van de 20 meter niet echt in verhouding tot de 120 meter. Althans, of het filament is niet duur, of ze sporen mensen aan om liever voor de duurdere variant te gaan.

De 120 meter filament is opgedeeld in 24 kleuren, elk van vijf meter lang. Het gaat om PLA filament, maar wanneer je liever werkt met ABS filament, is dit ook mogelijk. Je schaft dan zelf dit filament aan, stelt de juiste modus in op de pen en kijkt ook welke temperatuur het meest geschikt is voor het soort filament. Sowieso ben je al voorzien van een tekenmat, dat de tafel of andere oppervlaktes beschermd. Verder zal je twee vingerbeschermers krijgen, wat ervoor zorgt dat je je niet per ongeluk brandt aan het filament of de nozzle. De nozzle is het puntje waar het filament uitkomt.

In het bijgeleverde tekenboek vind je veel inspiratie. We snappen soms best dat je eigen creatieve geest wat summier achterblijft, al helemaal met zo’n bijzonder apparaat in je vingers. Fijn is dat je alles weer kwijt kan in de opbergbox, wanneer je helemaal uitgetekend bent. Misschien nog wel het meest fijne aan deze pen, is dat hij sowieso voldoet aan van allerlei certificaten. Deze certificaten (CE, FC, RoHS) geven aan dat het zeer veilig is om te gebruiken. Sowieso is dat eigenlijk wel met de meeste producten die in Europa verkocht worden, maar is het is altijd fijn om er zeker van te zijn.

#3 Sanbo 3D Pen Starterspakket – Incl. 50 Meter Filament & Tekenboek

Prijs: €22,99

+ veilig in gebruik
+ handige hulpmiddelen zoals een instructiefilmpje en tekenboek
– zelf juiste adapter aanleveren

Je favoriete superheld, een prachtige bos bloemen of een fantasiedier. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het wel met een 3D pen maken. In principe kan ja alles maken, zo lang je maar het filament op de juiste manier gebruikt en voorzichtig bent met het bouwen. In het duidelijke instructiefilmpje wordt goed laten zien hoe het allemaal werkt. Je kan maar al te goed bedenken dat het niet moeilijk is, zo lang je het maar een keer hebt gezien.

De Sanbo 3D Pen Starterspakket – Incl. 50 Meter Filament & Tekenboek is uitermate geschikt voor beginners. Je zal met maar liefst 50 meter filament wel eventjes vooruitkomen. Het gaat in dit geval om PLA filament, maar je kan er ook voor kiezen ABS te gebruiken. Weet dan wel dat je net iets andere instructies qua temperatuur en instellingen moet opvolgen. Het voordeel van PLA blijft dat het geen nare geur afgeeft en je vrijwel meteen aan de slag kan. Bovendien geeft het geen schadelijke stoffen af en is het minder heet dan ABS. De 3D pen is meer geschikt voor jonge kinderen.

Deze 3D pen is veilig, goed te gebruiken en doet wat het moet doen. Er is alleen een klein nadeel aan het gebruik van de pen. Je zal namelijk zelf een adapter moeten regelen. Zonder deze kan je de pen niet gebruiken. Echter is dat niet het grootste probleem aan de adapter. Gebruik je een verkeerde, dan is er zeker kans op gevaar. De pen warmt dan te veel op en is niet goed in je handen te houden. Zoals ze beschrijven, zal je dan zelf moeten ‘uitproberen’ welke dan welk werkt. In plaats van dat ze de juiste adapter meteen meeleveren, mag je dat dus eerst nog even zelf uitzoeken. Gevaar voor eigen leven zal niet van toepassing zijn, maar echt heel slim is het natuurlijk niet. Verder is de pen in sommige gevallen al erg snel defect. Maar, met een goede klantenservice en 30 dagen garantie, is dit makkelijk op te lossen.

#4 3D&Print 3D Pen Starterspakket Kinderen

Prijs: €36,99

+ ontzettend makkelijk om te gebruiken
+ filament automatisch of manueel besturen
– redelijk duur in vergelijking tot andere pennen met meer accessoires etc.

Met tien kleuren in vijf meter lang filament, hebben de snelle rekenaars onder ons al snel geconcludeerd dat er in dit starterspakket 50 meter filament te vinden is. Als er een simpele pen is, dan is het de 3D&Print 3D Pen Starterspakket Kinderen wel. De temperatuur kan je instellen op twee standen en slechts binnen vier stappen is de pen klaar voor gebruik. Met deze pen, die je in het rood, wit en blauw kan kopen (de zwarte variant is niet meer leverbaar), maak je de mooiste creaties. Van de Eiffeltoren, tot aan een vlinder en een huis. En van een fiets tot een hippe bril: niet is deze pen te gek. Sterker nog, die vijf verschillende vormen hebben we niet zo maar bedacht. Deze staan namelijk op de bijgeleverde stencils. Kan je oefenen en heb je meteen wat om te gaan tekenen.

Veel extra accessoires als een opbergbox of functies als uitgebreide temperatuurinstelling, zijn er echter niet. Het maakt niet alleen dat de pen wat duur lijkt, maar ook dat alles wellicht wat minder goed tot zijn recht komt. Daarentegen is de handleiding wel ontzettend duidelijk. Bijna alsof een kind de was kan doen, of, alsof een kind het zelf kan uitvogelen (wel onder toezicht van een volwassene, natuurlijk). Verder werkt het ontzettend effectief dat je zelf de snelheid van het filament kan aanpassen. Je kiest voor een functie waarbij het automatisch eruit loopt of juist voor een manier waarop dat alleen maar manueel gaat.

De pen lijkt overigens, aan het aantal recensies te zien, wat populairder dan hij eigenlijk is. De pen stond namelijk een keer in een cadeauboek van Bol.com, waardoor het natuurlijk logisch is, dat deze vaker is aangeschaft dan andere pennen. Echter doet dat niks onder aan de kwaliteit van de pen, die degelijk maar zeker niet slecht is. Veel minpunten gaan over het feit dat de pen niet draadloos te gebruiken is. Geen probleem natuurlijk, wel als je dacht dat dat het geval zou zijn. Bovendien is de pen veelal voor kinderen aangeschaft en toch is deze nietalleen voor kinderen bedoeld. Ook volwassenen kunnen er prima mee over weg, bijvoorbeeld als creatieve uitlaatklep.

#5 MyRiwell 3D Pen Advanced – XXL-set – PP3D 12×10=120m PLA filament

Prijs: €79,95

+ hoogstaande kwaliteit
+ geschikt voor zowel ABS als PLA
– niet budget proof
– onduidelijk verschillen tussen deze advanced pen en starterskit

Alles bij deze 3D pen draait om het PP3D kenmerk. Tenminste, de filamenten dan. Het betekent dat de filamenten aan bepaalde Europese standaarden voldoen, in plaats van de in China geproduceerde filamenten die veelal bij goedkopere varianten bijgevoegd zitten. De filamenten zijn gemaakt van puur materiaal en zijn daardoor van hoge kwaliteit. Maar niet alleen de filamenten zijn van hoge kwaliteit, ook de 3D pen zelf zal aan je hoogste verwachtingen voldoen.

Er wordt een 3D pad bij de levering meegegeven, dat bestand is tegen hoge temperaturen en bovenal niet kleeft. Je hebt dus geen nare papier- of andere resten aan je filament zitten en dat maakt dat je creatie puur blijft. Nog wel het allerbeste aan deze 3D pen is dat hij inclusief adapter wordt aangeleverd. Je weet daarom zeker dat je de pen veilig kan aansluiten en dat deze niet kapot gaat door bijvoorbeeld oververhitting. Verder is de pen voor zowel PLA als ABS geschikt. In eerste instantie zal je het moeten doen met PLA, gezien er zo’n 120 meter aan dit soort filament wordt meegeleverd. Het gaat om in totaal 12 verschillende kleuren, elk zo’n 10 meter lang. Genoeg om even mee vooruit te kunnen, dus.

De MyRiwell 3D Pen Advanced – XXL-set – PP3D 12×10=120m PLA filament is duur, maar je wordt gegarandeerd met een hoge kwaliteit. Zo gaat het in dit geval ook om een ‘advanced’ (gevorderd) set en niet voor starters. Wat het precies zo anders maakt, blijft overigens wat onduidelijk. Het maakt bijna dat je het idee krijgt dat je te veel betaald voor iets wat in zin stukken goedkoper kan zijn.

Conclusie

Een 3D pen is er voor degene met een wens voor creativiteit. Je kan fantastische kunstwerken maken en brengt tekeningen bijna tot leven. Nadat je elke pen, stift en potlood hebt uitgespeeld, maar nog steeds erg fan bent van tekenen, is dit een geweldige optie met ontzettend veel mogelijkheden. Je hebt in dit artikel gelezen over de vijf beste 3D pennen, maar ook een aantal kooptips waarmee je eisen hebt kunnen opstellen. Tot slot volgt nog een aantal antwoorden op veelgestelde vragen, zodat jij straks zonder zorgen kan gaan beginnen met het maken van je eerste 3D tekening.

Veelgestelde vragen

Wat is een 3D-pen en hoe werkt het?

Een 3D-pen is een apparaat dat filamenten smelt en uit de pen loopt, waardoor je driedimensionale objecten kunt tekenen. Het werkt op basis van hetzelfde principe als een 3D-printer, maar in plaats van op een platform te printen, kun je direct in de lucht tekenen. Althans, je zal nog steeds moeten werken met laagjes en voorgeprogrammeerd is het zeker niet. Wanneer het filament door de pen wordt verwarmd, smelt het en hardt het snel uit. In plaats van op papier, maak je nu een tekening de lucht in. Het is wat uitdagender dan het klassieke tekenen en wordt door velen geadoreerd.

Is een 3D-pen geschikt voor kinderen?

Ja, een 3D-pen kan geschikt zijn voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd en vaardigheidsniveau. Veel fabrikanten bieden speciale kindvriendelijke 3D-pennen aan die veilig en gemakkelijk te gebruiken zijn. Houd een minimum leeftijd van acht jaar aan. Verder is het van groot belang dat kinderen altijd onder toezicht van een volwassene werken. Zo waarborg je nog eens wat extra veiligheid. Bij sommige pakketten zal je extra veiligheidsopties tegenkomen, zoals bescherming voor vingers of een maximum temperatuurinstelling.

Welk soort filament kan ik gebruiken met een 3D-pen?

Met een 3D-pen kun je verschillende soorten filamenten gebruiken, afhankelijk van het type pen en jouw specifieke behoeften. De meest voorkomende filamenten, die compatibel zijn met 3D-pennen, zijn PLA (polymelkzuur) en ABS (acrylonitril-butadieen-styreen). PLA-filament is milieuvriendelijker, gemakkelijker in gebruik en heeft een lagere smelttemperatuur. ABS-filament is sterker en duurzamer, maar heeft een hogere smelttemperatuur. Andere filamenten zal je in het recreatieve circuit eigenlijk niet terugvinden.

Laatste in: Blog