person holding black samsung android smartphone

Aan de slag met het creëren van een smart home 

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen voor een smart home. Een slim huis wordt hierbij gedefinieerd als een woning met tenminste één, maar vaak meerdere slimme apparaten. Dit kan een smart tv zijn, een slimme lamp of bijvoorbeeld een slimme stekker. Een slimme stekker gebruiken maakt het mogelijk om bestaande lampen op afstand te bedienen via een app. Je hoeft er geen nieuw armatuur voor aan te schaffen. Welke slimme apparaten gebruik jij momenteel al in huis? Heb je al een virtuele slimme assistent tot je beschikking? 

Slimme apparaten maken een woning duurzamer 

Er zijn verschillende redenen die het gebruik van slimme apparaten in huis het overwegen waard maken. Een van deze redenen is het effect van slimme apparaten op het thema duurzaamheid. Waar je de cv-ketel voorheen de hele dag aan liet staan om in een warm huis aan te komen na je werkdag, kies je nu voor het gebruik van een slimme thermostaat. De slimme thermostaat is verbonden met het netwerk in huis, waardoor je deze op afstand in kunt stellen. Kort voordat je van kantoor naar huis rijdt, zet je de thermostaat wat hoger. 

Vergelijkbaar is de mogelijkheid om het inschakelen van verlichting te automatiseren. Ga je uiteten? Je hoeft de lampen niet de hele avond aan te laten staan om de kans op een inbraak te verkleinen. De slimme lampen schakelen automatisch in, zodra het buiten donker wordt. Op deze manier bespaar je energie, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. 

Verbeter het woongenot in je huis 

Een andere reden om te kiezen voor slimme apparatuur is het verbeteren van het woongenot. Je kunt de verlichting dimmen wanneer je in de avond een romantische film kijkt met je partner, je laat de gordijnen zichzelf sluiten als het buiten donker wordt, je schakelt de vaatwasser vanuit je bed in als je dit vergeten bent te doen, enzovoorts. Slimme apparatuur biedt veel gemak! Dat gemak zit hem niet alleen in de mogelijkheid om apparaten op afstand te bedienen; ook kun je tegenwoordig veel automatiseren. Je stelt je eigen routines in via de app, je installeert sensoren in huis om lampen automatisch in- of uit te laten schakelen, enzovoorts. Voor het instellen hiervan hoef je geen informatica te hebben gestudeerd. De werking van deze slimme apparaten en de bijbehorende apps is relatief eenvoudig. 

Laatste in: Blog