white windmill

Op deze manieren kan de energieproductie verduurzaamd worden 

Wie denkt aan een verduurzaming van de Nederlandse energieproductie, denkt al snel aan het gebruik van zonnepanelen. Niet voor niets, daar het aantal installaties van zonnepanelen de afgelopen jaren fors steeg volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De installatie van zonnepanelen op het dak van woningen vormt slechts een voorbeeld van de manieren waarop er verduurzaamd kan worden. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar de toepassingen van groene waterstof? In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillende toepassingen van groene waterstof 
Groene waterstof kent tal van verschillende toepassingen. Zo wordt het binnen de industrie onder meer gebruikt als vervanger van grijze waterstof. Deze grijze waterstof wordt gebruikt bij de productie van ammoniak en methanol. Ook wordt groene waterstof gebruikt bij de uitvoering van processen die op hoge temperatuur doorlopen worden. Dit komt veel voor in de staal- en papierindustrie. Wist je dat groene waterstof daarnaast te gebruiken is voor de opslag, het transport en de import van energie? Niet voor niets wordt het gebruikt voor het verwarmen van losse gebouwen en complete wijken die lastig bereikt kunnen worden via het bestaande stroomnet of een warmtenet. 

Zonnestroom opwekken en vervolgens opslaan 
Het opwekken van zonnestroom met een groot zonnedak is een goede eerste stap. Er is echter meer mogelijk. Denk ook aan het opslaan van deze groene energie. Dat kan op heel kleinschalig niveau, door als particulier een thuisbatterij aan te schaffen. Naast deze relatief kleine vorm van energieopslag wordt er door bedrijven en non-profit organisaties steeds uitgebreider gezocht naar mogelijkheden om een centrale energieopslag te creëren voor bijvoorbeeld complete wijken. Het overschot aan opgewekte groene stroom kunnen zij zo op een centrale plek opslaan, om dit op een later moment alsnog te verbruiken. 

Parkeerterreinen voorzien van grote zonnecarports 
Wellicht heb je thuis in het verleden al een carport laten plaatsen. Een carport biedt verschillende voordelen; het houdt de auto schoon en droog. Daarbij heb je in de zomerperiode minder snel last van een warme auto als je van huis vertrekt. Bedrijven kunnen hun parkeerterreinen van een vergelijkbare oplossing voorzien: een grote zonnecarport. Het is een overkapping, die volledig met zonnepanelen bekleed is. Een slimme oplossing die diverse voordelen biedt. Het biedt bezoekers en medewerkers beschutting als zij van kantoor naar hun auto lopen en zorgt voor de opwekking van zonnestroom om deze elektrische- of hybride auto’s op te kunnen laden. 

Laatste in: Blog