Wat betekent PLM?

PLM, of te wel Product Lifecycle Management, is een begrip dat wordt gebruikt om de levenscyclus van producten te beheren. Maar wat houdt het precies in en wanneer heb je het nodig?

Om er achter te komen hoe de afkorting zich verhoudt in het (dagelijks) leven, zijn we op onderzoek uitgegaan. In dit artikel zal je alles vinden wat je moet weten van PLM. Denk aan de betekenis, een uitleg en verschillende voorbeelden.

Wat is PLM?

PLM is een strategisch bedrijfsproces dat gericht is op het beheer van de levenscyclus van een product, vanaf het concept tot het einde van de levensduur. Het omvat dus alle aspecten van productontwikkeling. PLM biedt een raamwerk waarmee bedrijven hun producten efficiënter kunnen ontwerpen, ontwikkelen en op de markt kunnen brengen, terwijl ze de kosten verlagen en (daarmee) de winstgevendheid verhogen.

PLM omvat verschillende onderdelen,waaronder

 • CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing)
 • PDM (Product Data Management)
 • CAE (Computer-Aided Engineering)
 • ERP (Enterprise Resource Planning).

Een hoop moeilijke woorden, maar het zijn slechts voorbeelden van tools waarmee productontwikkeling kan worden bewerkstelligt. In andere woorden komt de opsomming op de volgende, makkelijkere woorden neer:

 • CAD/CAM (ontwerpen met de computer/ produceren met behulp van de computer)
 • PDM (het beheren van alle data die bij het proces van een product komt kijken)
 • CAE (met computersoftware worden alle technische analysetaken uitgevoerd)
 • ERP (om alle processen binnen een bedrijf te ondersteunen, wordt dit computerprogramma gebruikt)

Al deze technologieën zijn er dus op om het beheren van verschillende aspecten van productontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn het ontwerp, engineering, prototyping, testen, productie, distributie, verkoop en service. PLM integreert al deze systemen en processen om een gestroomlijnde productontwikkeling mogelijk te maken. Het is dus een soort ‘samenvatting’ of een ‘overview’ van alles dat er gebeurt.

Voordelen

Waarom zou je dit gebruiken? Het antwoord is simpeler dan je denkt. PLM biedt namelijk ontzettend veel voordelen voor bedrijven. Vijf daarvan hebben we voor je op een rijtje gezet.

 1. Verhoogde efficiëntie
  PLM stroomlijnt het productontwikkelingsproces door verschillende systemen en processen te integreren, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd. Dit betekent dat bedrijven producten sneller kunnen ontwikkelen en op de markt kunnen brengen.
 2. Kostenbesparingen
  Omdat alles in één programma samenkomt, kunnen kosten van productontwikkelingen worden vermindert. De efficiëntieverbeteringen en betere samenwerking tussen verschillende afdelingen, bewerkstelligen dit. Bedrijven besparen kosten op materiaal, arbeid, transport en andere operationele uitgaven.
 3. Betere productkwaliteit
  PLM stelt bedrijven in staat om producten van hogere kwaliteit te ontwikkelen door middel van geavanceerde ontwerptools en producttests. Een hogere klanttevredenheid en betere merkreputatie zijn hier gevolg van.
 4. Samenwerking
  Verschillende afdelingen binnen een bedrijf biedt je een handig communicatienetwerk. Bij alles en iedereen is sprake van transparantie. Producten worden op een effectievere manier ontwikkelt. Teamwork makes the dreamwork, right?
 5. Controle over productinformatie
  Het systeem dat PLM heet, biedt bedrijven een centrale locatie voor het beheren van productinformatie. Dit zorgt voor betere controle over de productinformatie en vermindert de kans op fouten (in de productie).

Implementeren

Wellicht heb je zelf een bedrijf en wil je graag PLM implementeren. Goed idee! Hoewel het implementeren wordt gezien als uitdagend, is het zeker waardevol.

Om PLM te implementeren is het handig dat je een team samenstelt dat daar verantwoordelijk is. Een voorbeeld is om personen van verschillende afdelingen, zoals engineering, productie, marketing en IT te verenigen. Dit geeft een divers scala aan kennis en helpt het zo goed mogelijk van de grond te krijgen.

Om precies te weten wat er uit de opzet komt, is de tweede stap om de behoeften van het bedrijf te identificeren. Je wilt dit doen om het productontwikkelingsproces te verbeteren. Waar ligt de visie van het bedrijf en op welk gebied wil je verandering zien?

Een derde stap is om onderzoek te doen naar de juiste software. Er zijn verschillende bedrijven op de markt die een service als PLM aanbieden. Kies een software die past bij het bedrijf. Denk aan gebruiksvriendelijkheid, extensies en nauwkeurigheid. Als je dan eenmaal de software hebt aangeschaft, is het niet meer dan logisch om het gehele team bij te scholen. Dit is niet alleen voordelig voor het bedrijf, maar straalt ook transparantie naar werknemers uit. Bovendien zullen minder fouten worden gemaakt.

En als laatste, hoe kan het ook anders, start met implementeren. Zorg ervoor dat de PLM-software naadloos integreert met de bestaande systemen en processen.

Conclusie

PLM, ook wel Product Lifecycle Management, is een belangrijk proces voor bedrijven die hun productontwikkeling willen verbeteren en efficiënter willen maken. PLM biedt verschillende voordelen, waaronder verhoogde efficiëntie en betere controle over productinformatie. Bedrijven die PLM implementeren, zijn in staat hun productontwikkeling te optimaliseren en hun concurrentiepositie te verbeteren.

Laatste in: Blog