/

Het vermogen van Pieter Schoen

Al in zijn studententijd verdiende Pieter Schoen zijn eerste miljoen. Wiens vermogen is dan interessanter om te bekijken dan dat van hem?

Pieter Schoen is bekend van zijn verleden met de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en zijn optreden als investeerder/ panellid bij de Nederlandse versie van Dragon’s Den. Zijn geschatte vermogen ligt volgens de Quote 500 op 160 miljoen euro.

Wie is Pieter Schoen?

Pieter Schoen is een bekende Nederlandse ondernemer. Hij heeft in zijn carrière al verschillende ondernemingen gehad en heeft hiermee ook veel kennis opgebouwd.

Jeugd

De man komt uit een ondernemersfamilie. Het gezegde ‘de appel valt niet ver van de boom’, is hierbij dus goed toepasselijk. Zo kreeg hij vroeger geen zakgeld van zijn ouders, omdat ze wilden dat ze zelf manieren vonden om geld te verdienen. De opvoeding van Schoen heeft er zeker toegeleid dat hij op een bepaalde manier in het leven staat. Kinderen in ondernemersfamilies krijgen namelijk vaak de kans om op jonge leeftijd mee te werken in het familiebedrijf of worden blootgesteld aan de dagelijkse beslissingen en uitdagingen die gepaard gaan met het runnen van een bedrijf.

Zoals vermeld verdiende Schoen al in zijn studententijd een eerste miljoen. Dit verdiende hij met zijn uitgeverij, door het verkopen van een boek waarin verschillende bekende Nederlanders vertelden hoe ze zo succesvol waren geworden. Een aantal jaar later was er met een ander bedrijf al sprake van een miljoenenaanbod, wat hij destijds afwees.

Dit bleek geen goede keuze te zijn geweest, want niet veel later raakte hij failliet. Eens is hem wel de opmerking ontglipt dat je pas echt kan ondernemen als je een faillissement hebt meegemaakt. Hij sprak dus al die tijd uit ervaring.

Nederlandse Energie Maatschappij

Samen met toenmalig zakenpartner Harald Swinkels zorgde Schoen voor een mega stunt op de Nederlandse energiemarkt. Met het bedrijf Nederlandse Energie Maatschappij, brachten zij de markt uit evenwicht. Na 13 jaar hard werken, besloten zij het bedrijf te verkopen voor een niet mis bedrag van 200 miljoen euro. Nu is het bedrijf samengevoegd met Budget Thuis en kan worden gevonden onder de naam Budget Energie.

Van spijt of verdriet bij de verkoop was overigens absoluut geen sprake. Schoen had al eerder willen verkopen, omdat hij niet helemaal meer achter de bedrijfsvoering stond. Pas eind 2017 kwamen de kopers met een juist bod en 8 maanden later lag ook het contract op tafel. Zo verdubbelde het vermogen van Schoen in één keer.

Dragon’s Den

In de Nederlandse versie van Dragon’s Den krijgen beginnende ondernemers de kans om zichzelf te pitchen aan succesvolle ondernemers. De succesvolle zakenmensen bepalen of zij erin willen investeren en kennis te delen met de beginnelingen.

Eerst de vent, dan de tent” of “Eerst de vrouw, dan het gebouw” zijn leuzen waarmee Pieter Schoen zich door het programma heen loodst. Hij geeft hiermee aan dat het ook gaat om de persoon die achter de onderneming staat. Een zekere houding en geen (kleine) leugens, zorgen ervoor dat iemand hem kan overtuigen. Als je niet sterk in je schoenen staat, is de kans maar klein dat je zonder slag of stoot het einde van het programma zal halen.

Carrière

Schoen is zeker geen man die stil blijft zitten en afwacht. Met vele investeringen in meerdere bedrijven en eigenaar van verschillend vastgoed en 42 bedrijven, is het een druk bezet man.

Een grote stap die Schoen recentelijk heeft gedaan, is de investering in het Belgische energiebedrijf Mega. Het doel van het bedrijf is om de markt te veroveren met het aanbod van goedkope groene energie. Sinds 2019 heeft hij samen met een collega-investeerder het meerderheidsbelang. Door te investeren in een isolatiespecialist, wil hij de klant energie laten besparen via een voordelige isolatie transformatie.

Met het bedrijf Mega richt Schoen zich niet alleen op de Belgische markt, maar ook op de Nederlandse en Franse markt. Je zou dit ironisch kunnen vinden, omdat hij daarmee concurrent wordt van een bedrijf waar hij jarenlang hart en ziel voor heeft gegeven.

Veel ondernemingen

Maar naast het energiebedrijf heeft Schoen zoals gezegd nog veel meer investeringen lopen. Hoeveel die ondernemingen hem opbrengen, is onbekend. Van het vastgoed dat hij bezit, heeft hij eens gezegd: ‘Dat vind ik alleen maar saai.’ Ook daar horen we geen bedragen van terug.

Maar om een beeld te schetsen van zijn ondernemingen: Het hebben van veel ondernemingen kan zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengen. Aan de positieve kant kan het bezit van meerdere ondernemingen de mogelijkheid bieden om een ​​divers portefeuille te creëren en inkomsten uit verschillende bronnen te genereren. Dit kan helpen om de financiële stabiliteit en zekerheid te verhogen.

Aan de andere kant kan het beheer van meerdere ondernemingen veel tijd, middelen en aandacht vragen en kan het moeilijk zijn om de balans te vinden tussen de verschillende verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om te erkennen dat het hebben van veel ondernemingen niet altijd gelijk staat aan succes en dat er ook risico’s en uitdagingen aan verbonden kunnen zijn, zoals Schoen zelf ook aangeeft.

Verdiensten

Het bepalen van een maandsalaris wat Pieter Schoen verdiend valt niet uit te rekenen. In tijden van pieken en dalen van de verschillende investeringen die hij in ondernemingen heeft gedaan, zal het bedrag wat op zijn bankrekening bestaat variëren. Wel kan worden gesteld dat Schoen meer dan een miljoen verdiend. Hij kan zichzelf een leven van luxe permitteren en dat is niet iets wat voor iedereen is weggelegd.

Pieter Schoen is een man met kapitaal. Hij weet waar hij over praat en op welke manier hij zijn geld het beste kan investeren. Belangrijk is om te vermelden dat hij hard werkt voor zijn geld. Dus voor alle jaloerse personen die willen wat hij heeft, bedenk een goed idee en pitch het bij Dragon’s Den. Misschien maak jij dan ook kans op een leven dat hij heeft…

Laatste in: Blog