cutout paper hearts on blue background
Photo by Monstera on Pexels.com

Blauw hartje betekenis, emojis

In onze gedigitaliseerde wereld verloopt steeds meer van de communicatie via het internet. Die communicatie zelf, is op zichzelf ook in een constante ontwikkeling. Zie bijvoorbeeld de intrede van de zogeheten emoticons, die ineens weer emotie aan een plat gesprek toevoegen.

Of nou ja, daarover zijn de meningen wel verdeeld. Want hoewel het wel degelijk een mate van emotie overbrengt, kunnen de betekenissen van emoticons nog weleens van elkaar verschillen. Zo ook de betekenis van een blauw hartje. Je associeert een hartje met liefde, maar het blauw huis meer met wat ‘kils’ en ‘kou’. Dus, vertel jij ons wat het nu eigenlijk betekent? Nee? Geen probleem! De hele reden van het bestaan van dit artikel gaat namelijk om de betekenis van het blauwe hartje. Lees in deze blog het antwoord en nog veel meer boeiende informatie!

De betekenis van het blauwe hartje

💙💙💙💙💙

Het blauwe hartje, zoals je die hierboven ziet, heeft een erg belangrijke betekenis. Het is het teken van vertrouwen, het straalt rust en loyaliteit uit en iets van vriendschap. Tenminste, veel mensen associëren het blauwe hartje met een platonische relatie. Met zoiets van: ‘ik waardeer je als vriend, boor je vertrouwen en loyaliteit, maar zie hier verder geen romantische relatie in’. Natuurlijk wordt je dat dan niet letterlijk verteld. Overigens komt het daar wel soort van op neer.

In principe worden de hartjes eigenlijk alleen maar in positieve zin gestuurd. Echter kan het een keer voorkomen dat het voor jou eigenlijk een hele negatieve emotie overbrengt. Lees: je wordt in de friendzone geparkeerd. Maar goed, als dat gebeurt, dan had je dat wellicht al drie keer zien aan komen. Zo denken wij dan ook wel weer…

De betekenis van alle andere hartjes

Oké, we hebben de betekenis van het blauwe hartje besproken. Maar, hoe zit dat nu eigenlijk met alle andere hartjes? In volgorde van de regenboog gaan we alle hartjes langs, met uitzondering van de blauwe natuurlijk. Zo weet jij in de toekomst welk hartje het beste bij welke gelegenheid past. Wellicht dat de ander het niet begrijpt, maar die kan je dan vriendelijk doorverwijzen naar deze blog, zodat diegene nu wel op de hoogte is. Deel het wat ons betreft zelfs in een hele vriendengroep of in de familie-app.

Rood hartje ❤️

Liefde, genegenheid, passie, romantiek, steun, dankbaarheid, warmte. You name it en het past er vast wel goed bij. In ieder geval zijn liefde en romantiek wel ongeveer de belangrijkste begrippen die het rode hartje omschrijven. Je ziet het hartje dan ook het meest in romantische relaties, maar komt doorgaans ook voor tussen vrienden of in familiaire banden. Onthoud: antiquus amor cancer est (oude liefde roest niet).

Oranje hartje 🧡

‘Wij houden van oranje, om zijn daden en zijn doen’, luidt een regel uit de lyrics van het bekende liedje van André Hazes. Het gaat in dit geval om het Nederlands elftal, maar we houden ‘m voor het algemeen er lekker in. Want oranje, dat is de kleur van Nederland, hoewel dat niet de enige betekenis is waar een oranje hartje voor staat. Het staat namelijk ook voor de ‘vooravond van de echte, definitieve liefde’. Dus, je bent met iemand samen, bent ook exclusief, bent ontzettend verliefd, maar hebt er nog geen label opgeplakt. Misschien wat vergezocht, maar het is toch echt zo!

Gele hartje 💛

Wellicht doet het gele hartje je wel denken aan de kleur goud. Iemand met een hart van goud wordt gekenmerkt als iemand met een puur hart, die klaar staat voor een ander en nooit meer anders wil. Het hart is een teken van geluk, maar ook van de pure levensvreugde die bij iemand omhoog kan komen. Het is daarmee ook meer een teken van waardering aan vrienden, familie en geliefden, dan een symbool van romantiek. Overigens weer iets positiefs, zoals je dat met een hartje wel kan verwachten.

Groen hartje 💚 

Aan het groene hartje kunnen we toch wel zo veel emotie hangen. Je kan het associeren met van alles: van natuur en gezondheid, tot aan groei en harmonie. Zie het als een teken van milieubewustzijn, iemand te danken voor zijn vriendschap en steun en het stimuleren van gezondheid en welzijn. Positieve veranderingen staan aan het daglicht, groei en welzijn staan voorop. We kunnen het groene hartje natuurlijk ook nog hangen aan St. Patrick’s Day, een bekende Ierse feestdag, dat eigenlijk met name wordt gekenmerkt door een klavertje vier.

Paars hartje 💜

Hoewel dit eigenlijk een redelijk ‘vage’ emoji is, omdat het voor velen weinig betekenis heeft, proberen we er toch een betekenis aan te hangen. Het wordt namelijk toch wel vaag gestuurd uit gevoel van genegenheid en om waardering uit te drukken. Verder zal je het het hartje wellicht in situaties van uniciteit, creativiteit en spiritualiteit terugvinden. Over die uniciteit gesproken, denk eens aan paars al kleur bij lhbtiq+ gerelateerde activiteiten. Omdat paars vaak wordt geassocieerd met individualiteit en mysterie, zal het paarse hartje worden gebruikt om een diepere en unieke betekenis te symboliseren. Maar onthoud, en al helemaal bij dit mooie hartje, dat de betekenis zal variëren, afhankelijk van de context en de intentie.

Zwarte hartje 🖤

Zwart is een duistere kleur, een kleur waar je eigenlijk niet mee geassocieerd wil worden. Tenminste, niet iedereen. Het straalt voor velen verdriet uit, is een teken van rouw en verlies, staat voor mysterie en intrige en überhaupt moeilijke tijden. Het is een kleur die door mensen wordt gedragen als een statement, maar ook om, gek genoeg, zo min mogelijk op te vallen. Je stuurt een zwart hartje misschien in het geval van condoleance, om je steun aan te bieden. Je stuurt een zwart hartje wanneer jij dat gepast vindt.

Gebroken hart 💔

Last but not least, het gebroken art. Het wordt gebruikt om om intense gevoelens van verdriet, pijn en verlies uit te drukken. Het symboliseert dat iemands hart is gebroken, meestal als gevolg van een teleurstelling in liefde, vriendschap of andere emotionele band. Je stuurt het aan iemand om je medeleven te uitten, of een teken om je eigen persoonlijke pijn uit te drukken. Over het algemeen is het gebroken hart niet iets positiefs en geeft het diepgaande emoties van hartzeer en lijden aan.

Dus, elk hartje heeft een andere betekenis, al worden die lang niet in alle gevallen gebruikt. Sterker nog, het aanbod aan kleuren hartjes is nog veel groter dan dit. Zo zouden wij je niet het verschil tussen een lichtblauw en donkerblauw hartje kunnen vertellen. Gebruik de kleuren hartjes hoe jij denkt dat het moet worden gebruikt en geef er zelf een betekenis aan.

🩷❤️🧡💛💚🩵💙💜🖤🩶🤍🤎💔: met deze hartjes kan je voortaan je bericht (meer) betekenis geven!

Laatste in: Blog