woman sitting on sofa while holding food for dog

Zo richt je jouw huis duurzamer in

Duurzaam leven en wonen is voor veel mensen belangrijk geworden. Al de alarmerende berichten over de klimaatverandering en de vernietiging van het milieu hebben hun ogen geopend, en ze proberen op verschillende manieren hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een paar bekende manieren om dit te doen zijn minder vlees eten, afzien van vliegreizen en de auto vaker laten staan. Ook kiezen voor duurzame meubels en woonelementen voor het interieur kan helpen om milieuvriendelijker te leven. Hoe pak je dat aan? Hier zijn een paar concrete tips om je woning duurzaam in te richten.

Kies voor hernieuwbare materialen

Hernieuwbare materialen zijn grondstoffen die keer op keer opnieuw verbouwd en/of gewonnen kunnen worden. Hieronder valt bijvoorbeeld hout uit bossen met een FSC-keurmerk, die constant opnieuw aangeplant worden. Bouwhout en meubels van FSC-hout, in plaats van bijvoorbeeld tropisch hardhout, is dan ook een verantwoorde aankoop. En als je een vloerkleed of woonkussens gaat kopen, kies dan voor textiel van duurzaam geteelde biokatoen of gerecyclede kunststoffen. Met dit soort aankopen ben je niet alleen goed bezig met het milieu, want als je Fair Trade producten koopt, voorkom je ook uitbuiting van lokale gemeenschappen.

Ga voor tweedehands

Nog beter dan nieuwe spullen kopen is oude spullen hergebruiken. De kringloopwinkels in ons land staan vol met prima tweedehands meubels die hoogstens een krasje hebben of een nieuw laklaagje behoeven. Daarmee spaar je niet alleen de winning van nieuw hout uit, maar doe je ook een betaalbare aankoop. Bovendien loop je de kans om een bijzonder mooi vintage meubeltje tegen te komen! Ook een slim idee: op zoek gaan naar aanbiedingen. Restpartijen van bijvoorbeeld wandtegels, vloerbedekking en meubels zijn vaak afkomstig uit faillissementen of renovaties en nog prima in orde. En, alweer, veel goedkoper dan nieuwe producten.

Gebruik natuurlijke energie

Jouw huis onafhankelijk maken van fossiele brandstoffen heeft meerdere voordelen. Om te beginnen is er de forse impact op de CO2-uitstoot van je woning en daarmee draag je bij aan een vermindering van de opwarming van de aarde. Ook beschermt het je tegen een plotselinge schommeling van de gas- en stroomprijs. En je hoeft niet per se een warmtepomp of zonnepanelen te kopen om natuurlijke energie in te zetten. Zet de ramen en deuren overdag wagenwijd open, en installeer op iedere ruit een rolgordijn op maat om de warmte ’s avonds te behouden. Zet gebruikt water in om je tuin te bevloeien. En koop een rol isolatietape om warmteverlies via deurkieren en raamkozijnen tegen te gaan.

Knap de oude spullen op

Het is eigenlijk best zonde om een duur meubelstuk of decoratie weg te gooien als het niet meer zo mooi is. En dat terwijl je het zelf met wat TLC vaak weer als nieuw of zelfs nóg mooier kunt maken! Ontdek hoe je een oud meubelstuk op moet schuren en met een nieuwe laag verf of lak en nieuwe knoppen en grepen een make-over geeft. Leer hoe je vieze tapijten en kleden kunt wassen om ze weer blinkend schoon te krijgen. En koop woondekens om de minder mooie plekken van banken en stoelen te camoufleren, in plaats van ze de deur uit te doen. Dit soort kleine acties maakt uiteindelijk een groot verschil!

Laatste in: Blog