black metal tool lot

Zo houd je de werkplaats geordend: vier tips

Wat vind jij zo fijn aan werken op een werkplaats? Is dat het werk zelf? Of vind je de creativiteit en de gezelligheid zo fijn? Wat het ook is, efficiëntie en productiviteit zijn belangrijk. Je hebt veel spullen nodig en dat kan zorgen voor chaos. Dit ga je natuurlijk het liefst zo goed mogelijk tegen. Met een milieukast, opruimplan en etiketten wordt de werkdag een stuk georganiseerd. Lees snel verder en houd jouw werkplaats geordend!  

Gebruik speciale kasten voor specifieke spullen

Op de werkplaats is het belangrijk om te weten waar alles ligt. Om nou alle kasten te doorzoeken naar dat ene gereedschap is een beetje te veel van het goede. Zet daarom speciale kasten neer die je alleen gebruikt voor specifieke spullen. Wat je in een werkplaatskast stopt, kun je zo gek niet bedenken. Denk aan een milieukast voor chemische stoffen of een gereedschapskast voor al je gereedschap. Overzichtelijk en geordend! 

Maak slim gebruik van de ruimte

Een werkplaats is er in allerlei vormen, maten en groottes. De ruimte die je hebt kun je maar beter slim gebruiken. Te veel kasten maken de ruimte te vol. Gebruik daarom de muren. Denk aan planken en haken waar je van alles op zet. Het zorgt voor extra opbergruimte van gereedschap en materialen. Zo hoef je geen dozen of bakken op de grond. Dat blijft vrij. Zo loop je vrijuit rond en ga je hard aan het werk.

Plak overal etiketten op

Je weet nu in welke werkkast je moet zijn. Hierin staan bakjes, dozen, lades en flessen waarin je van alles hebt opgeborgen. Hoe weet je waar je in moet kijken? Er is niets vervelender dan alle lades of dozen te openen en niet vinden waar je naar op zoek bent. Daar helpen etiketten je bij. Deze plak je overal op. Zo grijp je nooit mis en vind je snel wat je nodig hebt. Dit maakt het werk een stuk efficiënter en productiever.

Maak een plan voor regelmatig onderhoud

Je kunt een werkplaats zo geordend inrichten als je zelf wilt. De ruimte netjes houden, gaat niet vanzelf. Je zult dit de hele dag moeten opruimen. Leg de spullen weer terug waar ze horen. Zo weet ook de volgende gebruiker waar ze moeten zijn. Werk vooral samen. Maak een plan en zorg voor een wekelijkse grote schoonmaak. Iedereen weet wat ze moeten doen? Zo blijft de werkplaats netjes en geordend.

Dus, zo zorg jij voor een geordende werkplaats. Of je nou twee, vijf of tien kasten neerzet; houd ze geordend met etiketten. Maak daarnaast slim gebruik van de ruimte en creëer een plan voor onderhoud. Dit maakt het werk een stuk overzichtelijker! 

Laatste in: Blog