white rope on white wall

Touwkunst en macramé: Creatieve projecten om zelf te maken

In de wereld van creatieve ambachten en doe-het-zelven zijn touwkunst en macramé de laatste jaren weer in opkomst. Deze ambachtelijke technieken, die al eeuwenoud zijn, bieden de perfecte uitlaatklep voor iedereen die graag met hun handen bezig is en prachtige decoratieve items wil maken. Of je nu een ervaren knutselaar bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe hobby, touwkunst en macramé bieden talloze mogelijkheden voor het creëren van unieke en persoonlijke decoratieve stukken voor jezelf of om cadeau te geven.

Plantenhangers voor groen in huis

Plantenhangers zijn een populaire keuze voor wie op zoek is naar een leuke en stijlvolle manier om groen in huis te brengen. Met macramé-knopen kun je prachtige plantenhangers maken die je favoriete kamerplanten in de schijnwerpers zetten. Hier is een eenvoudig patroon om mee te beginnen:

Benodigdheden:

 • Een stuk touw van de gewenste lengte (afhankelijk van de hoogte van je plantenhanger)
 • Een pot voor je plant
 • Een houten ring

Stappen:

 1. Vouw het touw dubbel en haal de lus door de houten ring om een lus te creëren waarmee je de plantenhanger kunt ophangen.
 2. Verdeel het touw in vier gelijke delen.
 3. Begin met het maken van knopen op ongeveer 5-10 centimeter onder de houten ring.
 4. Herhaal de knopen op gelijke afstanden van elkaar totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.
 5. Plaats de pot in de hanger en hang deze op een haak of aan het plafond.

Wandtapijten als kunst aan de muur

Macramé-wandtapijten zijn een prachtige manier om kunst en textuur aan je muren toe te voegen. Je kunt kiezen voor eenvoudige patronen of complexe ontwerpen, afhankelijk van je vaardigheidsniveau en creativiteit. Hier is een basispatroon voor een wandtapijt met diagonale knopen:

Benodigdheden:

 • Een stuk houten stok
 • Verschillende kleuren touw

Stappen:

 1. Bevestig het touw aan de houten stok met een lus.
 2. Maak diagonale knopen met verschillende kleuren touw om een patroon te creëren.
 3. Herhaal de knopen in rijen totdat je het gewenste ontwerp hebt bereikt.
 4. Voeg franjes toe aan de onderkant van het wandtapijt voor extra textuur en stijl.

Of je nu plantenhangers, wandtapijten of armbanden maakt, touwkunst en macramé bieden eindeloze mogelijkheden voor creatieve expressie. Voor hoogwaardig touw en andere benodigde materialen kun je een kijkje nemen op touwbestellen.nl. Deze website biedt een ruime selectie van touwsoorten en kleuren, perfect voor al je touwkunst- en macramé-projecten. Dus ga aan de slag, ontdek de wereld van touwkunst en macramé, en laat je inspiratie de vrije loop om prachtige, handgemaakte decoratieve items te creëren.

Laatste in: Blog