‘Raamdecoratie!’ Wat zijn de trends?

Gordijnen, oftewel raamdecoratie! Onmisbaar en een must in ieder interieur. Niet alleen vanwege een aantal praktische eigenschappen met als een van de belangrijkste; het verhogen van de privacy. Het bepaalt de sfeer en stemming in huis. Ik kan me zo voorstellen dat jij in gordijn- en textielland door spreekwoordelijke ‘bomen het bos’ niet meer ziet! Om je een klein beetje te helpen in deze moeilijke keuze, sommen we hier in vogelvlucht een aantal trends voor je op. Hopelijk heb je hiermee wat handvatten en kan je inspiratie op doen om de keuze voor de raamdecoratie iets eenvoudiger te maken. 

Afbeelding met tekst, overdekt, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

#Gordijntrend 1 – Duurzaam en natuurlijk

Geen ontkomen meer aan in interieur- en textielland is deze bewuste trend. En dat is maar goed. Moeder aarde heeft het zwaar. Meer en verantwoordelijker omgaan met materialen zie je ook in de productie van textiel en gordijnen terug. Denk aan het gebruik of vooral het verminderen van het gebruik van chemicaliën, maar ook hergebruik van petflessen in het productieproces van stoffen is een betere keuze en deze kun je herkennen onder Oeko-tex en Recycled yarns. 

Een van de meest duurzame natuurlijk materiaal en niet meer weg te denken in de interieurs van tegenwoordig is linnen. Linnen gordijnen zijn naast duurzaam geteeld ook nog eens enorme sfeermakers. Ze ademen niet alleen sfeer, maar ademen letterlijk mee met het klimaat in huis en hebben door deze mooie eigenschap van nature een isolerende functie. Linnen reguleert de warmte en houdt het binnen langer warm met gure en koude dagen en visa versa wanneer de mussen ’s zomers dood van het dak vallen. Mits je de gordijnen gesloten houdt op dit soort dagen. Naast meer besef en aandacht voor duurzaamheid is ook natuurlijk kleurgebruik in de raamdecoratie een geliefde en trendy keuze. Warme aardetinten, al dan niet gecombineerd met beige en crèmekleuren zijn meer dan hot op het moment.  

#Gordijntrend 2 – Luxe & overdaad 

Leven in weelde en luxe. We zien het op de socials en beleven het in de hotels en suites tijdens vakanties en weekendjes weg. Wie wil dat nu niet in zijn eigen huis. Het is dan ook niet gek dat er een enorme vraag naar luxueuze en chique raamdecoratie. Veel stof als in mooie oversized en driedubbel geplooide en lange overgordijnen. Denk aan zware velours gordijnen, maar ook andere dikke en/of glanzende stoffen. Terug van jaren weggeweest de jacquardweefsels, mohair en bouclé ’s. Ook goud, messing, champagne- en koperkleurige  gordijnen al dan niet subtiel of overdadig glanzend zijn in trek. Niks niet ordinair, maar stijlvol en sjiek toegepast. Tip: kijk goed rond en bestel voor raamdecoratie altijd eerst een gordijnstaal om te bepalen of het in jouw interieur past.

Afbeelding met overdekt, meubels, muur, interieurontwerp

Automatisch gegenereerde beschrijving

#Gordijntrend 3 – Eigenheid en eigen stijl

Ben jij creatief en hou je niet van het ‘standaard hetzelfde als iedereen interieurs’. Of herken jij jezelf niet in een showroom? Misschien past deze laatste trend jou het beste. Wat is dat dan voor trend? Misschien is het juist géén trend, maar meer een eigen stijl in ontwikkeling. Waarbij jij expliciet durft te kiezen voor materialen en spullen met een verhaal. Denk aan eventueel handgemaakt en ambachtelijk verkregen, maar vooral unieke items en statement in jouw interieur, waar je jaren mee vooruit kan. Kortom geen mode- en trendgevoelig massa product, waar je meestal snel op bent uitgekeken en wat het dan weer veelal een snel weggooi product maakt.

Afbeelding met overdekt, interieurontwerp, Raambekleding, kussen

Automatisch gegenereerde beschrijving

#trendjes en feitjes type gordijnen en afwerking.

Wavegordijnen hadden we tot een aantal jaar geleden nog nooit van gehoord. Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan. Je moet ervan houden, dat wel. Het is een mooie gelijkmatig symmetrische manier, doordat er met een speciaal waveband en waveketting een golvende plooi in het gordijn wordt gefixeerd. Voordeel is dat de wave altijd goed en netjes in de plooi hangt en net zo eenvoudig bedienbaar is als een plooigordijn op een rails. Railsen zijn überhaupt handiger te bedienen dan roedes. Sterker nog ‘wavegordijnen’ kunnen niet op een roede, omdat ze door de golvende beweging van het gordijn onder de rails komen te hangen. Railsen zijn meer in het zicht en met de komst van de wavegordijnen is er ook tal aan nieuwe type- en ontwerpen van  railsen ontstaan. Variërend van inbouw stuc railsen, welke onzichtbaar in het stucwerk van het plafond worden verwerkt tot de meest trendy waveplooi railsen verkrijgbaar in alle kleuren en materialen.   

Afbeelding met meubels, overdekt, muur, gordijn

Automatisch gegenereerde beschrijving

Nog een laatste tip voor. Raamdecoratie is onmisbaar in huis, maar ook vooral een persoonlijke keuze. Laat je niet gek maken en shop rustig rond. Gebruik de bovenstaande trends dan ook als inspiratie en kies vooral wat jij zelf mooi vindt. Durf authentiek te zijn, wees creatief en kom je er niet uit vraag om hulp. We helpen niet alleen met gordijnen kopen, maar denken en kijken graag met je mee, zodat jij je er de komende jaren heerlijk achter kunt verschuilen.

Laatste in: Blog