woman filling job application form in office with boss
Photo by Sora Shimazaki on Pexels.com
/

FTE betekenis en berekenen

Je hebt ongetwijfeld wel eens wat over FTE gehoord of gelezen. Maar wat betekent het precies? FTE staat voor “Full Time Equivalent”. Het geeft aan hoeveel volle werktijden een bepaalde functie of positie in beslag neemt. Een FTE van 1 betekent dat de functie of positie een voltijdse baan is, terwijl een FTE van 0,5 betekent dat het een deeltijdse baan is. Dit wordt vaak gebruikt om de grootte van een bedrijf of organisatie te beschrijven, of om de kosten van arbeidsplaatsen te bepalen.

FTE Berekenen

Er zijn verschillende manieren om FTE’s te berekenen, afhankelijk van de specifieke situatie. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 1. Een voltijdse baan wordt beschouwd als 1 FTE. Dus als een bedrijf 5 voltijdse banen heeft, heeft het 5 FTE’s.
 2. Deeltijdse banen kunnen worden omgerekend naar FTE’s door het aantal uren te delen door het aantal uren van een voltijdse baan (meestal 40 uur per week). Als een deeltijdse baan bijvoorbeeld 20 uur per week is, is de FTE 0,5 (20/40).
 3. FTE’s kunnen ook worden berekend door het totale aantal uren van een groep werknemers te delen door het aantal uren van een voltijdse baan. Als bijvoorbeeld een groep van 10 werknemers in totaal 400 uur per week werkt, is de FTE 10 (400/40).

Het is belangrijk om te weten dat de definitie van een voltijdse baan kan variëren tussen organisaties, afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden en de verwachtingen van de werkgever.

Wie zijn geïnteresseerd in FTE’s?

Er zijn een aantal groepen die geïnteresseerd kunnen zijn in FTE’s. Hieronder zijn enkele voorbeelden:

 1. Werkgevers: Bedrijven en organisaties zijn vaak geïnteresseerd in het berekenen van FTE’s om hun personeelskosten te bepalen en te bepalen hoeveel arbeidsplaatsen ze nodig hebben om hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken.
 2. Overheden: Overheden gebruiken vaak FTE’s om te bepalen hoeveel mensen er in een bepaalde sector werken en om de grootte van de arbeidsmarkt te bepalen.
 3. Onderzoekers: Onderzoekers in de economie en arbeidsmarkt gebruiken vaak FTE’s om te bepalen hoeveel mensen er in een bepaalde sector werken en om de groei of daling van de arbeidsmarkt te analyseren.
 4. Human Resources: HR afdelingen gebruiken vaak FTE’s om te bepalen hoeveel mensen er in een bepaalde sector werken, om te bepalen hoeveel personeel ze nodig hebben, om te bepalen hoeveel vacatures ze hebben en om te bepalen hoeveel mensen er in een bepaalde sector werken
 5. Financiële afdelingen: Financiële afdelingen gebruiken vaak FTE’s om te bepalen hoeveel personeel ze nodig hebben, om te bepalen hoeveel vacatures ze hebben en om te bepalen hoeveel mensen er in een bepaalde sector werken. Ook gebruiken ze FTE’s om te bepalen hoeveel personeel ze nodig hebben voor hun budgettering.

Fulltime werk per sector

In Nederland werken veel mensen fulltime. De verdeling van fulltime banen per sector varieert echter. Hieronder is een overzicht van de verdeling van fulltime banen per sector in Nederland, gebaseerd op cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit 2020.

 • Dienstverlening: Ongeveer 70% van de banen in de dienstverlening is fulltime.
 • Zakelijke dienstverlening: Ongeveer 80% van de banen in de zakelijke dienstverlening is fulltime.
 • Handel: Ongeveer 65% van de banen in de handel is fulltime.
 • Industrie: Ongeveer 85% van de banen in de industrie is fulltime.
 • Bouw: Ongeveer 80% van de banen in de bouw is fulltime.
 • Landbouw, bosbouw en visserij: Ongeveer 65% van de banen in de landbouw, bosbouw en visserij is fulltime.
 • Overheid en onderwijs: Ongeveer 80% van de banen in de overheid en onderwijs is fulltime.

Het is belangrijk om te weten dat deze cijfers algemeen zijn en kunnen variëren afhankelijk van specifieke bedrijven of subsectoren.

Laatste in: Blog